JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 10 juli 2020 VECKA 28
ELECTRONICA Standarder som Zigbee och Bluetooth Low Energy i all ära - ska det bli riktigt strömsnålt så krävs kundanpassat. Det är grundtanken hos svenska Shortlink, som på Electronica lanserade ett byggblock för en radio som bara drar 8 mA vid aktiv sändning.
Shortlink är ett svenskt asicbolag som allt mer koncentrerar sig på rf-teknik. Och vd Hans-Erik Backram berättar gärna att hans företag klarar av att ta fram radiotransceivrar som drar så lite som 2 mA och bara behöver matas med 1V.

– Bluetooth Low Energy drar någonstans mellan 20 och 30 mW. Vi pratar ner till 2 mW, plus ett optimerat protokoll som minimerar strömförbrukningen per överförd datamängd ännu mer, säger han.

Men all radioutveckling landar i en avvägning mellan strömförbrukning, räckvidd, datatakt och pris. Så för systemintegratörer gäller det att hitta kompromisser som tilltalar så många som möjligt. Ett sätt är att utveckla rf-byggblock, och ett sådant presenterade Shortlink på Electronica.

Byggblocket är en hel transceiver med tillhörande protokoll och mjukvara som klarar 250 kbit/s. Räckvidden är upp till 1 km i fri sikt, vilket inomhus innebär täckning i en hel normalvilla. Uteffekten är max 10 dBm och känsligheten anges till -110 dBm. Tillverkat i 150 nm-teknik hos tyska Lfoundry, Shortlinks nya foundrypartner, blir strömförbrukningen bara 8 mA i sändarläge och 11 mA i mottagarläge.

– 150 nm ger en bra kompromiss mellan pris och prestanda. Det är en mogen process som är optimerad för ändamålet. Och Lfoundry är väldigt bra att ha att göra med, de har bra designkit och bra yield, berömmer Hans-Erik Backram.

Byggblocket finns för ISM-banden på 868 och 915 MHz, men kan lätt anpassas till andra frekvensband, som 315, 433 och 2400 MHz. Främsta tillämpningsområdet är kroppsburna sensorer, fastighetsautomation, säkerhet och ljudöverföring. Elektroniktidningen fick testa en väl fungerande walkietalkiedemo i mässans allt annat än brusfria miljö.

– Här på mässan har vi också fått förfrågningar kring medicinsk elektronik på helt andra frekvensband, och det är inga problem för oss att lösa det, säger Backram.

Shortlink, med huvudkontor i Säffle och utveckling även i Kista, har idag 20 anställda men planerar att rekrytera ytterligare en handfull personer.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)