JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. RoHS: EU spolar prio-listan
EU-parlamentet överger kravet på en lista med prioriterade ämnen som på sikt ska tas med i RoHS-direktivet. Beslutet är en framgång för branschorganisationen IPC som anser att en “skamlista” är fel väg att gå.
– Vi är extremt nöjda över den här nyheten. De europeiska beslutsfattarna har hörsammat uppmaningar från IPC och andra att välja den vetenskapliga vägen, säger IPC:s Dennis McGuirk I ett pressmeddelande.

Listan med prioriterade ämnen omfattade ursprungligen fyra ämnen men utökades i juni till 40 ämnen, ett beslut som varken IPC eller miljöorganisationerna var särskilt lyckliga över (länk).

Nu ser det ut som att motståndarna ändå tagit hem spelet när listan inte tas med i den nya versionen av RoHS-direktivet som är under utarbetande. Listan omfattar bland annat bromerade flamskyddsmedel. Dessa anses ofarliga av bland andra IPC medan forskare på exempelvis KTH så sent som I förra veckan gick ut och varnade för dessa (länk).

Belgien, som för tillfället leder EU:s arbete, ska möta representanter för medlemsstaterna nästa vecka och för att förbereda det beslutet om det nya RoHS-direktivet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)