JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ramtron vill locka med byggblock

ELECTRONICA: För minnestillverkaren Ramtron har allt hittills i stort handlat om ferroelektrisk minnesteknik. Nu är det dags att expandera verksamheten med analogt och rf-teknik för att även erbjuda kundanpassade systemlösningar.
För ganska precis ett år sedan hade Ramtron de första provkretsarna av en familj ferroelektriska minnen med trådlös åtkomst, kallade Maxarias WM710xx. Kretsarna finns nu att få i större kvantiteter och består i stort av ett ferroelektriskt minne (FRAM) med inbyggd antenn och passiv UHF-access. Därmed kan man samla in data på nytt sätt i en mängd tillämpningar, menar Ramtron.

– För oss har allt hittills handlat om FRAM men nu har vi skapat ett helt nytt produktområde inom rfid och på sikt ska vi servera mer och mer kundanpassade lösningar, förklarar Dan Secrest marknadschef på Ramtron när han träffar Elektroniktidningen på elektronikmässan Electronica, som just nu pågår i München.

Han berättar att företaget satsar väldigt aggressivt på en expansion. Målet är att nå en omsättning på 200 miljoner dollar år 2014. Det kan jämföras med de knappt 20 miljoner dollar som företaget omsatte under årets tredje kvartal, vilket visserligen var 71 procent upp jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

– Vi satsar starkt på forskning och utveckling, hela 23 procent av omsättningen. Vi har också flyttar fokus från att vara rent digitalt till att nu anställa experter inom analog- och rf-teknik.

Strategin är att utveckla återanvändbara IP-block exempelvis i form av AD-omvandlare och processorer som sedan kan användas runt en flexibel systembuss tillsammans med den egna FRAM-tekniken.

– Vi har tidigare satsat på hastighet, men framöver vill vi även göra extremt effektsnåla lösningar till kunderna. Hittills har vi utvecklat en 10-bitars AD-omvandlare och en mycket effektsnål MCU som drar mindre än 5µW i aktivt läge, säger Dan Secrets.

Ytterligare en förändring är att Ramtron sedan början av året har en helt egen produktionslina hos IBM.

– Det är en 180 nm-lina som vi äger, medan IBM sköter den åt oss. Vi tillverkar även hos TI, säger Dan Secrest.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)