JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Programmerbar klocka spar tid
ELECTRONICA Flexibel timing där en kundanpassad lösning går att få på mycket kort tid var ett av mässämnena för både Micrel och Silicon Labs.  Micrel siktar på avancerade nätverkstillämpningar, medan Silicon Labs visade upp sin allra första lösning för konsumentsegmentet.
– Klockkretsar är ett helt nytt område för Micrel. Kretsen som vi nu samplar kan användas som referensklocka för alla funktioner på ett kretskort och den kan programmeras efter kundens önskemål, säger Doyle Slack på Micrel.
 
Först ut i den nya familjen, kallad Clockworks Flex, benämns SM802xxx. Det är en programmerbar klocksyntetiserare med mycket lågt jitter som siktar på snabb tele- och nätverkskommunikation.

Nykomlingen erbjuder två frekvenser samt upp till åtta differentiella eller 16 enkla utgångar. Framöver kommer även en krets som har 13 differentiella eller 26 enkla utgångar, berättar Doyle Slack, som även nämner att kretsarna konfigureras med en engångprogrammerbar säkringteknik (OTP Fuse) vilket ger snabb kundanpassning.

– Kunder kan få prototyper inom några dagar till skillnad från då konventionell teknik som kräver ändringar i masklager, säger han.

Själva klock- och timingtekniken som Micrel använder licensierar företaget från sin samarbetspartner Multigig.

– Vårt licensavtal är skrivet så att det gäller för all framtid och ingen annan har rätt till tekniken, säger Doyle Slack.

Silicon Labs som sedan tidigare har en bred produktportfölj av klockkretsar och oscillatorer för avancerade kommunikationstillämpningar har istället valt att för första gången vända siktet mot konsumentelektronik med sin teknik. Typiska tillämpningar är HDTV, set-top-boxar, skrivare och projektorer.

Nykomlingen, benämnd Si535x, integrerar en spänningsstyrd kristalloscillator och kan generera olika frekvenser – från 8 kHz upp till 133 MHz – på sina åtta utgångar.

– Den inbyggda oscillatorn gör att vi slipper PLL:er, vilket gör lösningen betydligt mindre än traditionella lösningar. Jämfört med traditionella lösningar har vår dessutom fördubblad frekvensflexibilitet, 60 procent lägre jitter och 30 procent lägre effektförbrukning, säger James Wilson, marknadsansvarig för timingprodukter på Silicon Labs.

Även Silicon Labs nykomling kan kundanpassas enbart genom programmering. Det krävs alltså inga förändringar i masklagret.

– Vi kan leverera skräddarsydda lösningar inom två veckor, vilket är en tredjedel av tiden för traditionella klockkretsar, säger James Wilson.

Silicon Labs kretsar finns i prover, medan volymer väntas mot slutet av året.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)