RF Micro Devices och NXP var två av flera företag som i sina montrar visade upp lösningar för intelligent mätning av elförbrukningen i hemmen.
RFMDs budskap var ett samarbete med Freescale där företagets front-end-modul för WLAN och Zigbee, kallad RF6535, kombinerad med Freescales Zigbee-krets MC1321x ska ge vassa trådlösa lösningar med energifokus.
RF6535 integrerar en effektförstärkare och harmoniskt filter på sändarsidan och lågbrusförstärkare (LNA) på mottagarsidan. Kretsen innehåller också en DPDT-switch och ger balanserade in- och utsignaler för både sändare och mottagare. Freescales MC1421x består av en 2,4 GHz rf-tranceiver och en styrkrets.
– Kombinationen ger en mycket kompakt Zigbee-lösning som ska fungera som referensdesign för dem som vill konstruera små energisnåla smarta energilösningar, sade Colin Hunt, europeisk säljansvarig på RFMD.
Även NXP visade upp en trådlös lösning för energimätning, baserad på pyttekärnan ARM Cortex M0.
– Det är världens första 32 bitars Arm-baserade lösning som är specifikt konstruerad för att användaren själv ska kunna kontrollera sin elförbrukning, säger Rolf Hertel, ansvarig för området smart elmätning på NXP.
Förutom Arm-kärnan innehåller kretsen, kallad EM773, bland annat 32 kbyte flashminne, 8 kbyte SRAM, ett I2C-gränssnitt, en RS485/UART, ett SPI-gränssnitt, timrar och räknare, en mängd in- och utgångar samt en enhet för energimätning.
På mässan demonstrerade NXP hur EM773 kan användas i verkligheten genom en kompakt konstruktion som man stoppat i eluttaget. Väl där kan elförbrukningen enkelt läsas genom att data skickas trådlöst via m-bus eller Zigbee till en mottagar-dongel, också den med två kretsar från NXP.
– Med vår lösning kan systemkonstruktörer lätt skapa lösningar för energimätning som både kan användas i hem och inom industrin för att läsa av elförbrukning i realtid, sade Rolf Hertel.
Likaså visade Maxim upp en lösning kring temat smarta elnät på mässgolvet. Fast här var det kommunikation över elnätet som stod i fokus. Företaget diskuterade hur systemkretsen MAX2990 kan användas för att skicka OFDM-modulerad data över elnätet med hastigheten 100 kbit/s. Här kan det i framtiden handla om kommunikation som är viktig för att man ska kunna balansera elnätet.
Systemkretsen som Maxim stoltserade med är visserligen inte speciellt ny, men det råder ingen tvivel om att Maxim vill bryta mark inom detta område. Så sent som i april köpte företaget Teridian Semiconductor, specialist på just systemkretsar för energimätning som integrerar analog-front-end, styrenhet samt drivning för displayer.
Även Avnets inbyggnadsverksamhet Avnet Embedded talade varmt om konstruktioner med sikte på styrning och kontroll av elförbrukningen i hem och industri.
– Intelligent avläsning av elförbrukningen och grön energi är en ”rising star” och inom detta område vill vi kunna erbjuda kompletta lösningar framöver. Idag är det dock inte bestämt hur lösningarna kommer att se ut. Förmodligen blir det olika varianter i olika länder, menade Martin Brooks på Avnet Embedded.