JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Freescales nästa för bilen
ELECTRONICA Upp till 5 kärnor, av olika typer. Flash upp till 8 Mbyte, och SRAM därtill. Inbyggda säkerhetsfunktioner. Alltihop baserat på Power-arkitekturen och producerat i 55 nm-teknik. Så ser framtidens fordonsprocessor ut, enligt Freescale.
Under namnet Qorivva lättade Freescale på förlåten till sin nästa generations processorer för bilelektronik under Electronica. Det handlade inte om någon produktpresentation - de första kretsarna kommer inte förrän våren 2012 - utan snarare om en riktningsvisning.

– De första produkterna blir för motorfunktioner. Sedan kommer även ett antal avsedda för aktiv säkerhet, berättade produktchefen Reza Kaserounian på en presskonferens.

Skalbarhet är viktigt, menar företaget. De första processorerna får mellan en och fem Power-kärnor, men framtida versioner kan få fler.

– I säkerhetskritiska tillämpningar, och för felövervakning, är redundanta kärnor en del av arkitekturen, säger Kaserounian.

Klockningen blir åtminstone 200 MHz. Och som vanligt i dessa sammanhang kommer de att lanseras i en rad versioner, med olika mängder flash och SRAM inbyggt. Processgeometrin 55 nm ska enligt Freescale vara så mogen år 2012 att den ger bra pris-prestanda för fordonselektronik.
 
Freescale hör till de stora spelarna inom fordonshalvledare - varje dag rullar 160 000 nya bilar ut på vägarna med minst en processor från företaget.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)