JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norsk snålstyrkrets nu ännu snålare
ELECTRONICA Tack vare ett nytt gränssnitt kan flera av Energy Micros styrkretsar bli ännu snålare i vissa sensortillämpningar.
Att vakna upp med jämna mellanrum för att kolla om något hänt är en vanlig tillämpning för en mikroprocessor i mät- och styrsammanhang. För det mesta kräver det att processorn går från någon typ av sparlåga till full fart, om än för en kort stund, för att sedan återgå till sparlågan. Vilket förstås drar energi, i onödan för den absoluta majoritet av gångerna som inget hänt.

Strömsnålsspecialisterna på Energy Micro har därför tagit fram ett sensorgränssnitt som autonomt kan läsa av om något hänt på upp till 16 sensorer, allt medan själva processorn fortsätter att ligga i djup sömn och dra mindre än en mikroampere. Funktionen kallas Lesense och finns för företagets minsta kretsar (Tiny Gecko) och dess största (Giant Gecko). Funktionen kan användas med kapacitiva, induktiva och resistiva sensorer.

– Hur mycket energi som sparas beror förstås på tillämpningen. Sådant som ska kollas någon gång i timmen ger ingen besparing alls. Men exempelvis en beröringsgivare som kollas av var tionde millisekund - där kan man få ner strömförbrukningen till någon hundradel, säger vd Geir Förre till Elektroniktidningen.

För snabbväxande Energy Micro, grundat 2007, var det första gången man ställde ut på Electronica. Och intresset var stort.

– Nästa gång ska vi ha en fyra gånger större monter, säger Geir Förre.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)