JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 10 juli 2020 VECKA 28
ELECTRONICA Tack vare ett nytt gränssnitt kan flera av Energy Micros styrkretsar bli ännu snålare i vissa sensortillämpningar.
Att vakna upp med jämna mellanrum för att kolla om något hänt är en vanlig tillämpning för en mikroprocessor i mät- och styrsammanhang. För det mesta kräver det att processorn går från någon typ av sparlåga till full fart, om än för en kort stund, för att sedan återgå till sparlågan. Vilket förstås drar energi, i onödan för den absoluta majoritet av gångerna som inget hänt.

Strömsnålsspecialisterna på Energy Micro har därför tagit fram ett sensorgränssnitt som autonomt kan läsa av om något hänt på upp till 16 sensorer, allt medan själva processorn fortsätter att ligga i djup sömn och dra mindre än en mikroampere. Funktionen kallas Lesense och finns för företagets minsta kretsar (Tiny Gecko) och dess största (Giant Gecko). Funktionen kan användas med kapacitiva, induktiva och resistiva sensorer.

– Hur mycket energi som sparas beror förstås på tillämpningen. Sådant som ska kollas någon gång i timmen ger ingen besparing alls. Men exempelvis en beröringsgivare som kollas av var tionde millisekund - där kan man få ner strömförbrukningen till någon hundradel, säger vd Geir Förre till Elektroniktidningen.

För snabbväxande Energy Micro, grundat 2007, var det första gången man ställde ut på Electronica. Och intresset var stort.

– Nästa gång ska vi ha en fyra gånger större monter, säger Geir Förre.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)