JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. TSMC ökar investeringarna
Halvledarfoundryt TSMC kommer nästa år att öka sina investeringar med 25–30 procent från de 5,9 miljarder dollar bolaget investerat i år. Europeiska företag kommer sannolikt att få leverera för minst en miljard dollar.
Under det exceptionella år som gått har TSMC:s största problem varit att härbärgera alla beställningar. Fabrikerna har varit så fullbokade att de tidvis till och med producerat mer än sin nominella kapacitet.

Maria Merced

– I några månader har vi legat på 105–106 procent. Vår chef Morris Chang sjösatte en kampanj kallad ”All out”, som bland annat gav bonus till alla anställda för varje procentenhet som produktionen överträffade den nominella kapaciteten, berättar TSMC:s Europachef Maria Merced när Elektroniktidningen träffar henne på mässan Electronica.

Inte konstigt då att företaget vill öka sin kapacitet ännu mer. Företaget hör till de stora investerarna i halvledarvärlden – i år investerar man 5,9 miljarder dollar i ny kapacitet vilket är mer än dubbelt så mycket som i fjol. Och till nästa år räknar man med att öka investeringarna med 25–30 procent.

– I år köper TSMC utrustning för runt en miljard dollar från europeiska leverantörer, och andelen kommer sannolikt inte att minska nästa år, säger Maria Merced.

Dessutom ska företaget öka sin forskning och utveckling. I år har den haft en budget på 945 miljoner dollar, upp från fjolårets 657 miljoner. Till nästa år är ribban höjd till 1100 miljoner dollar.

Resultatet ska förstås bli ökad kapacitet. Företaget har precis satt grävskopan i jorden för sin tredje så kallade Gigafab, benämnd så då den kan producera minst 100 000 kiselskivor i månaden. De två första håller också på att byggas ut, där installeras produktionsutrustning för såväl 40 som 28 nm-teknik.

– Vi har gjort våra första tapeouts på 28 nm-kretsar, och har 71 planerade sådana från nu fram till slutet av 2011. 28 nm växer snabbare än 40 nm gjorde i motsvarande skede, säger hon.

Gigafabbarna kör förstås på 300 mm-skivor, men alla investeringar går inte dit. Företagets 200 mm-fabrik i Shanghai, som gör en del specialteknik för bland annat högspänningskretsar till bilindustrin, ska mer än fördubbla sin kapacitet nästa år.

Exakt hur mycket den totala kapacitetsökningen landar i nästa år vill hon inte prediktera. Men i år gick TSMC från en kapacitet motsvarande strax över 10 miljoner åttatumsskivor till omkring 11,5 miljoner. Ökningen nästa år lär bli större, omkring 20 procent.

Hon konstaterar att foundryn just nu växer snabbare än övriga halvledarvärldens 31 procent i år, och att TSMC växer snabbare än genomsnittet bland foundryn. Något som väntas fortsätta nästa år. För 2011 spår TSMC att halvledarmarknaden totalt ökar med omkring 5 procent och foundrymarknaden med 14 procent.

– Vi kommer att öka med mer än 14 procent, säger hon utan att ge någon närmare prognos.

Några intäkter från de nyligen offentliggjorda satsningarna på solceller och lysdioder väntas dock inte under 2011. De verksamheterna är fortfarande under uppbyggnad, och väntas ge sina första bidrag till försäljningen först 2012.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)