JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektriska vägar får 4 miljoner

Elektriska vägar får 4 miljoner

Projektet Elektriska vägar har fått 4 miljoner kronor i bidrag av Energimyndigheten för att ta fram en robotarm. En stor del av arbetet ska äga rum i Robotdalen i Västerås.
Om projektet Elektriska vägar får som de vill så kommer framtida lastbilar att kunna köra på el - som trådbussar - på motorvägarna och de sista milen på en liten dieselmotor. Som Elektroniktidningen skrev i maj i fjol så hoppas projektet att triangeln Stockholm-Göteborg-Malmö ska elektrifieras på detta sätt.

Ska det hela fungera så måste dock strömavtagaren ovanpå lastbilen kunna fällas ned och upp vid korsningar, broar och rondeller. Till det behövs en robotarm, som man nu fått stöd av Energimyndigheten för att ta fram. Utvecklingen beräknas kosta 7,3 miljoner kronor, varav myndigheten bidrar med 4 miljoner.

Strömavtagaren ska kunna ansluta och koppla från elledningen i färd upp till 80 km/h. En stor del av arbetet ska göras av Robotdalen i Västerås, som även ska ta fram en virtuell demonstrator för tekniken.

Resterande pengar som krävs kommer från projektets övriga deltagare – projektledaren Svenska Elvägar, Trafikverket, Volvo Powertrain, Scania CV, Balfour Beatty, Elforsk, Mälardalens högskola samt BAE Hägglunds. Projektet ingår i FFI, Fordonsstrategisk Forskning och Innovation.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)