JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk trafikforskning doneras till EU

En programvara för lagring och analys av insamlade trafikolycksdata utvecklad i Göteborg skänks till ett EU-projekt. Att projektet välkomnar donationen är ett erkännande för kvaliteten i den svenska forskningen.
I det svenska projektet Intact, lett på forskningscentrument Safer i Göteborg, har man utvecklat en programvara och en metodik för utredning av trafikolyckor och analys av den information som samlas in. Nu vill EU göra ett liknande projekt på europanivå, kallat Dacota, med målet att skapa en europeisk databas som accelererar forskningen och utvecklingen av åtgärder för trafiksäkerhet. Då skänker Intact hela sin mjukvara och sina metoder till EU, en donation värd flera miljoner kronor.

– Från Sveriges sida har vi strävat efter att harmonisera dessa metoder inom Europa. Vi har därför erbjudet EU-projektet de system och verktyg vi tagit fram, motiverar Safers föreståndare Anna Nilsson-Ehle donationen i ett pressmeddelande.

Donationen tas emot med öppna armar.

– Intact-systemet är en av världens idag mest omfattande och vetenskapligt effektiva metodiker. Det är en fantastisk möjlighet för Dacota-projektet att få tillgång till dessa metoder och verktyg, säger Dacotas projektledare Julian Hill, till vardags vid det brittiska Loughboroughuniversitetet.

Inom Intact deltar fordonsindustri, myndigheter, sjukhus och universitet. Projektet har haft en budget på 33 miljoner kronor och har haft europeisk harmonisering i sikte från början.

- Exempelvis är all dokumentation på engelska. Vi har också utvecklat en handbok liknande Wikipedia, och har utvecklat vår mjukvara med öppen källkod för att lättare kunna sprida vår metod, säger Intacts projektledare Helen Fagerlind.

Elektroniktidningen gjorde ett reportage om Safer år 2007 (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)