JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Altera ifatt Xilinx nästa år
Xilinx har under många år varit klart större än Altera på FPGA-marknaden. Men i fjol tog Altera ifatt en stor del av försprånget och redan nästa år kan företaget vara ifatt, i varje fall räknat på ett enskilt kvartal spår analytikern Hans Mosesmann på Raymond James & Associates.
Altera växte med 64 procent i fjol till 1,95 miljarder dollar medan Xilinx tillväxt ”bara” blev 28 procent vilket motsvarade en försäljning på 2,3 miljarder dollar. Företaget har länge haft över 50 procent av marknaden men Alteras starka försäljning i fjol innebar att Xilinx andel sjönk till 48,1 procent (länk).

Enligt Mosesmann kom Alteras tillväxt från produkter på 65-, 90- och 120 nm-noder. 2010 var första året som mindre än 20 procent av företagets omsättning kom från äldre processer på 150 nm eller mer. Xilinx dominerar den delen av marknaden med en andel på ungefär 80 procent, enligt Mosesmann som citeras av EETimes.

Varken Altera eller Xilinx har några större intäkter från 40 nm-produkterna ännu och 28 nm har precis börjat sampla. Företagen har valt något olika strategier för den nya noden och Mosesmann ser Alteras approach som mer kraftfull vad gäller prestanda och kostnad.

Xilinx har valt att ha en gemensam arkitektur för alla tre familjerna vilket gör det enklare för kunderna att flytta mellan familjerna men kostnadsmässigt kan det innebära en nackdel för Xilinx bruttomarginal, särskilt på de billigare varianterna.

Huruvida detta kommer att ha någon betydelse är dock för tidigt att uttala sig om enligt Mosesmann.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)