JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 9 augusti 2020 VECKA 32
För en knapp månad gick LeCroy ut med att företaget lanserar marknadens första sanna 12-bitarsoscilloskop. Nu visar det sig att den delen i instrumentet som digitaliserar insignalen är utvecklad i Sverige, hos SP Devices i Linköping.
– Vi har haft ett helt designteam här, med som mest fem personer i lokalerna. En stor del av elektroniken runt AD-omvandlarna har designats här i Linköping. Likaså har vi skapat all FPGA-kod här, säger Jonas Nilsson, vd på SP Devices.

Oscilloskopet det handlar om är LeCroys kommande paradprodukt, kallad Waverunner HRO. I maj är det lanseringsdags och enligt LeCroy är det marknadens första 12-bitars oscilloskop.

Waverunner HRO kommer i två fyrkanaliga modeller med den analoga bandbredden 400 MHz respektive 600 MHz. Maximal samplingshastighet är 2 GSa/s (se länk).

För att nå full upplösning används fyra AD-omvandlare som med hjälp av SP Devices algoritm – i form av ett ip-block i en FPGA ombord på kortet – tidsflätas (interleavas). Den svenskutvecklade algoritmen korrigerar för oönskade effekter som alltid uppstår då flera AD-omvandlare ska fås att fungera som en enhet. Det handlar främst om att hantera tidsfel, skillnad i förstärkning och offset mellan de olika AD-omvandlarna.

– Vår teknik kan ge det lilla extra som ger en konkurrensfördel för exempelvis en oscilloskopstillverkare, säger Jonas Nilsson.

Han vill däremot inte kommentera om företaget utvecklar liknande lösningar med andra oscilloskopstillverkare. Samtidigt påpekar han att test- och mätmarknaden är mycket viktig för företaget.

– Det är ett viktigt område för oss. Generellt är det också viktigt med hög prestanda inom test och mät. Vårt ip passar mycket bra att användas inom detta område, säger han.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)