JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. SP Devices tar LeCroy till nya höjder

För en knapp månad gick LeCroy ut med att företaget lanserar marknadens första sanna 12-bitarsoscilloskop. Nu visar det sig att den delen i instrumentet som digitaliserar insignalen är utvecklad i Sverige, hos SP Devices i Linköping.
– Vi har haft ett helt designteam här, med som mest fem personer i lokalerna. En stor del av elektroniken runt AD-omvandlarna har designats här i Linköping. Likaså har vi skapat all FPGA-kod här, säger Jonas Nilsson, vd på SP Devices.

Oscilloskopet det handlar om är LeCroys kommande paradprodukt, kallad Waverunner HRO. I maj är det lanseringsdags och enligt LeCroy är det marknadens första 12-bitars oscilloskop.

Waverunner HRO kommer i två fyrkanaliga modeller med den analoga bandbredden 400 MHz respektive 600 MHz. Maximal samplingshastighet är 2 GSa/s (se länk).

För att nå full upplösning används fyra AD-omvandlare som med hjälp av SP Devices algoritm – i form av ett ip-block i en FPGA ombord på kortet – tidsflätas (interleavas). Den svenskutvecklade algoritmen korrigerar för oönskade effekter som alltid uppstår då flera AD-omvandlare ska fås att fungera som en enhet. Det handlar främst om att hantera tidsfel, skillnad i förstärkning och offset mellan de olika AD-omvandlarna.

– Vår teknik kan ge det lilla extra som ger en konkurrensfördel för exempelvis en oscilloskopstillverkare, säger Jonas Nilsson.

Han vill däremot inte kommentera om företaget utvecklar liknande lösningar med andra oscilloskopstillverkare. Samtidigt påpekar han att test- och mätmarknaden är mycket viktig för företaget.

– Det är ett viktigt område för oss. Generellt är det också viktigt med hög prestanda inom test och mät. Vårt ip passar mycket bra att användas inom detta område, säger han.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)