JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första mobilkontraktet för ZTE i Sverige
Kinesiska ZTE får bygga operatören Hi3G:s LTE-nät i Sverige och Danmark. Det är ZTE:s första kontrakt på ett mobilnät i Norden. Nätet stödjer både TDD och FDD och ska komma i drift redan i maj.
Mycket av fokus kring LTE-utbyggnaden i Norden har legat på tvekampen mellan Ericsson och Huawei om vem som fått beställningar på LTE-nät. Huawei fick det första kontraktet i slutet av 2009 för Telenors och Tele2:s gemensamma LTE-nät. Ericsson knep en månad senare tillsammans med Nokia Siemens kontraktet med Teliasonera för såväl Sverige som Norge.

ZTE är en betydligt mindre spelare men företaget fick alltså kontraktet med Hi3G. Förutom att leverera LTE-nät omfattar avtalet också en utbyggnad av 3:s befintliga 3G-nät.

– Vi valde ZTE:s utrustning till vår fortsatta 3G-satsning på frekvensbanden 900/2100MHz samt till våra LTE-baserade mobila bredbandsnät i Sverige och Danmark tack vare möjligheten att rymma tre olika mobilstandarder i samma fysiska infrastruktur och den låga totala ägarkostnaden. ZTE uppfyllde dessutom våra övriga krav på både teknik och snabba leveranstider, säger Hi3G:s vd Peder Ramel i ett pressmeddelande.

De basstationer som ska levereras baseras på ZTE:s Uni-RAN SDR (Software Defined Radio)-teknik och möjliggör för Hi3G att stödja flera mobilstandarder och frekvensband med samma utrustning.

Hi3G kommer att implementera två versioner av LTE kallade Frequency Division Duplex (FDD) och Time Division Duplex (TDD). Fördelen med TDD-versionen av LTE är att den kan utnyttja de frekvensband som avsatts för TDD och därmed maximera den mängd data som överförs i nätet. Hi3G har förvärvat frekvensbanden 50 MHz TDD i Sverige och 25 MHz TDD i Danmark.

ZTE har idag cirka 80 anställda i Sverige men räknar med att fördubbla det i år, enligt Svenska Dagbladet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)