• Simultaneous multi-threading (SMT) innebär att en processorkärna har stöd i hårdvara för att exekvera flera olika programtrådar samtidigt. Syftet är att utnyttja hårdvaran bättre – att få färre ”luftbubblor” i rörledningen. SMT finns bland annat i Intels x86-processorer sedan Pentium 4 – även i Intel Atom och i IBM Power5. • En multikärna är en processor som innehåller flera konventionella cpu-kärnor som delar upp körningen av program mellan sig. • Koherenta cacheminnen meddelar varandra när deras innehåll ändras, för att deras cpu:er ska ha samma uppfattning om vilka data som finns i primärminnet. • Ett cacheminne är ett snabbt, dyrt minne som automatiskt mellanlagrar de delar av primärminnet som cpu:n efterfrågar. • 64 bitarsprocessorer arbetar på data av 64 bitars längd och kan därmed få mer arbete gjort på en klockcykel och kan adressera större minne än 32-bitarsprocessorer. |
Enligt Mips har Prodigy kommit till efter en ökande efterfrågan från kunder.
Enligt tidningen EE Times är Prodigy ett svar på Arms kommande kärna Cortex A15, som bland annat ska användas i en kommande mobilplattform från ST Ericsson. Cortex A15 är bara en 32-bitars multikärna, men den har utökade adresseringsmöjligheter
Konventionellt starka Mips-områden som nätverksutrustning och datalagring är lämpliga tillämpningsområden för Prodigy, enligt Mips. Men även konsumentelektronik och mobila tillämpningar pekas ut. Det är områden där konkurrenten Arm är starkare idag. Det är dessutom områden där 64-bitarsprocessorer idag ännu inte används.
– Processorer för underhållning och mobilt kommer att börja använda 64 bitar mycket snart, säger Mips produktmarknadschef Gideon Intrater till tidningen EE Times.
–Vi tror att bytet från 32 till 64 bitar kommer att ske under Prodigys livstid.
– Redan idag finns settopboxar med mer än 1 GB minne, säger Gideon Intrater.
Mips första 64-bitarsprocessor lanserades 1991 och arkitekturen MIPS64 har flera licenstagare idag – den står för 15 procent av företagets licensinkomster, enligt tidningen EE Times. Arm har fortfarande ett par år kvar till sin första 64-bitare – den sitter i en produkt som fortfarande utvecklas – Nvidias processor Denver.