JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Har telekomjätten Huawei via en mellanhand betalat 6 miljoner euro i mutor för att få ett kontrakt med Telekom Austria? Det påstår den österrikiska affärstidningen Format. Alla inblandade förnekar oegentligheter.
Gick allt verkligen lagligt till när Huawei fick ett kontrakt för LTE-utbyggnad i Österrike åt operatören Telekom Austria? Den frågan utreds nu av allmänne åklagaren i Wien, efter uppgifter i affärstidningen Format.

Enligt tidningen ska en konsult vid namn Peter Hochegger ha fått 6 miljoner euro av det kinesiska företaget för att se till att ”kontrakten säkrades”. Summan motsvarar 10 procent av ordervärdet, 60 miljoner euro.

Peter Hochegger, som tidigare arbetade på pr-avdelningen hos Telekom Austria, hade konsultuppdrag från Huawei när han, enligt uppgift, mottog pengarna på ett bankkonto i Cypern. Hans namn har tidigare figurerat i andra muthärvor i Österrike, men inget har bevisats. Han vill inte uttala sig för tidningen.

Telekom Austria förnekar alla anklagelser. ”Styrelsen distanserar sig från sådana påstådda handlingar och har påbörjat en intern utredning för att få fram fakta på bordet” skriver bolaget i en pressrelease.

Huawei säger till nyhetsbyrån Reuters att man känner till de österrikiska myndigheternas utredning, men understryker att man inte gjort något fel.

– Vi följer alltid alla lagar och regler i alla länder där vi verkar. Vi har en god företagskontroll och vi kräver av våra anställda att de strikt följer god affärssed, säger företaget i nyhetsbrevet. Om vi blir kontaktade av myndigheterna i Österrike kommer vi att samarbeta fullt ut, säger företaget till Reuters.

Huaweis dåvarande chef i Österrike har sedan affären ägt rum påbörjat en ny tjänst i Serbien.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)