JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Atom för Meego, Android och Windows 7
En processor för såväl Meego som Android och Windows 7. Så marknadsför Intel sin nya Atomplattform Z670, ”Oak Trail”.
Pekplattorna är frontlinjen i striden mellan x86- och Arm-arkitekturerna. Intel har just nu netbooks tryggt på sin sida om linjen. Arm har smartmobiler på sin sida.

Kevin
O'Donovan

Arm dominerar just nu närmast totalt pekplattorna, i bland annat Ipad- och Android-plattor. Men nischen är ändå såpass ny att det är för tidigt att utse en segrare.

Intel Atom Z670 – en systemkrets för pekplattor gjord i 45 nm-teknik – är Intels hittills vassaste försök till inbrytning.

– Vi tror att netbooks och pekplattor står inför en enorm tillväxt, säger Intels marknadsstrategichef för Europa, Kevin O'Donovan.

Intel Atom Z670 tillverkas i 45 nm. Den stöder avkodning av video i full HD (1080p) i hårdvara, anslutning via HDMI, och Adobe Flash.

Utöver Android, Meego och Windows stöds även Googles kommande operativsystem Chrome.

Grafik och minnesstyrenhet är integrerade i samma kretsförpackning som processorn som är 60 procent mindre än sin föregångare.

Den stöder Enhanced Deeper Sleep och Speedstep.

Kretsuppsättningen för Intel Atom Z670 är Intel SM35 Express Chipset med USB 2.0.
Intel marknadsför Oak Trail som en plattform som kan köra både Meego, Android och Windows 7.

Av dessa tre tillämpningar är Android den intressantaste för Atom Z670. Googles välsignelse visar att det är allvar – de två företagen samarbetar om att ta fram en Androidpekplatta på just denna krets.

Däremot är det en öppen fråga huruvida det någonsin kommer att finnas någon större nisch för Meego eller Windows 7 på Atom. Meego väntar fortfarande på sitt genombrott. Och även om Windows 7 redan körs på pekplattor med tidigare Atomprocessorer är Windows 7 ett klassiskt fönsteroperativsystem av 80-talssnitt där Intel konkurrerar med sig själv – Intel Atom mot Intel Core.

Oak Trail får dock en flygande start. Den sitter i 35 slutanvändarprodukter som ska finnas i butikshyllorna i år. Bland dessa finns pekplattor på både Meego och Windows 7. De senare tillverkas av bland annat Lenovo, Samsung och Fujitsu. Meego-pekplattor ska dyka upp under andra halvåret.

Exakt vilken Armprocessor som Z670 utmanar i prestanda och batteritid vill Intel inte säga. Sådana siffror sägs vara upp till sluttillverkarna att släppa.

Intel vågar sig inte på några prognoser hur mycket av marknaden det kan knipa från Arm.

– Men så mycket vi kan, förstås, säger Kevin O'Donovan.

– Vi vill bli en signifikant spelare i den här nischen – tablets och netbooks – inom de olika användningsmodeller som finns.

Arm kommer till kampen med låg batteriförbrukning och Intel med höga prestanda. Intel hoppas att prestandaönskemålen ska väga starkast.

– Folk frågar efter mer prestanda i smartmobiler. Jag hade inte väntat mig att folk skulle börja välja mobiltelefoner på sådana grunder, men man har börjat se det nu, säger Kevin O'Donovan.

Oak Trail är inte avsedd för smartmobiler, utan där är det syskonet Medfield som gäller.

Enligt Kevin O'Donovan pågår utvecklingen av en smartmobil på Atom. Han vill inte säga vem som bygger den, men rykten på Internet gör gällande att det är ZTE.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)