JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Häromveckan stämde Ericsson sin kinesiske konkurrent ZTE för patentintrång. Nu kontrar ZTE med en motsvarande stämning mot Ericsson, skriver tidningen Wall Street Journal.
Patentstriden mellan Ericsson och ZTE trappas upp ytterligare i och med dagens stämning. ZTE anklagar Ericsson för att på ett otillåtet vis använda ZTE-ägda patent som rör teknik för kärnnät, GSM-nät och LTE-nät. ZTE kräver att den kinesiska domstol där stämningen är inlämnad ska beordra Ericsson att sluta använda tekniken, och söker därtill skadestånd.

Wang Haibo, ZTE:s patentchef, vill för Wall Street Journal inte specificera närmare vilka patent det rör sig om, men säger att det handlar om "färre än tio". Han säger också att "möjligheten finns" att fler stämningar kommer.

Ericssons presstalesman Fredrik Hallstan vill inte kommentera ärendet.

ZTE:s stämning är av allt att döma en reaktion på att Ericsson i början av april stämde ZTE för just patentintrång, i såväl Storbritannien som i Italien och Tyskland. Ericsson sa då att man stämde sin konkurrent som en "sista utväg" efter åratal av diskussioner för att få till stånd ett licensavtal och royaltybetalning för användning av tekniken. De aktuella patenten i den stämningen rörde WCDMA-teknik i såväl mobiler som i basstationer.

ZTE svarade på den stämningen genom att hävda att Ericssons patent för 2G och 3G borde ogiltigförklaras, eftersom de enligt ZTE inte hade tillräcklig teknisk verkshöjd.

Hur denna patentstrid kommer att sluta är omöjligt att sia om, men att den kommer att dra ut på tiden i flera år är ytterst sannolikt.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)