JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 27 februari 2020 VECKA 09
När det amerikanska nyhetsbrevet Greentech Media listar 2011 års största maktsfärer inom miljöteknik så hamnar ABB på en andraplats, slagen enbart av Frankrike.
Greentech Media blandar vilt bland begreppen i sin årliga lista (länk) över "green giants", alltså maktcentrum inom miljöteknik. Landet Frankrike toppar listan, följt av företagen ABB och Samsung. På fjärde plats kommer den amerikanska sopjätten Waste Management, och på femte energiföretaget NRG.

Nyhetsbrevet konstaterar att ABB länge var en i det närmaste okänd storhet bland amerikanska nystartade miljöteknikbolag och dess stöttande riskkapitalister. Men de senaste fyra åren har ABB etablerat sig som en favorit i dessa led, inte minst då bolaget köpt upp en hel del teknikbolag inom effektivitet och elnätsutrustning.

Bland ABBs förvärv noteras elmotortillverkaren Baldor Electric, köpt för 4,2 miljarder dollar, och kraftverksutvecklaren Ventyx, köpt för 1 miljard dollar. Därtill har ett flertal mindre företag köpts upp. ABB har också en riskkapitalverksamhet som investerat i en rad uppstartsföretag, däribland billaddarföretaget Ecototality. Samtliga nämnda företag ligger i USA.

ABB har även börjat bygga en fabrik för högspänningskabel i North Carolina, värd 90 miljoner dollar. Enligt Greentech Media gör alla dessa aktiviteter att ABB håller på att bli en av de största amerikanska arbetsgivarna inom grön teknik.

Att Frankrike toppar listan motiveras av nyhetsbrevet med delvis historiska skäl - det var en fransman, Edmond Becquerel, som upptäckte den fotoelektriska effekten - men framför allt av att landet har en rad stora företag inom grön teknik, såsom ABB-konkurrenten Schneider Electric, byggjätten Saint-Gobain och dess dotterbolag Sage Electrochromics som gör energibesparande fönster, kärnkraftsexperten Areva och dess solenergidotter Ausra, samt Sverigekända transportbolaget Veolia. 


MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)