JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia-Siemens Motorolaköp klart

Efter ett antal förseningar har Nokia Siemens Networks slutfört förvärvet av de delar av Motorola som sysslar med mobil infrastruktur.
I början av augusti kom beskedet - för 1,2 miljarder blir Nokia-Siemens ägare till Motorolas division för mobilnät och tillhörande tjänster (länk). Men affären stötte på patrull i flera omgångar, Huawei stämde Motorola för patentintrång (länk) och ett nödvändigt klartecken från de kinesiska konkurrensmyndigheterna drog ut på tiden.

I fredags var dock affären i hamn, med prislappen därtill nedsatt till 975 miljoner dollar. För pengarna får Nokia Siemens all verksamhet inom Motorola Solutions som sysslar med GSM, CDMA, WCDMA, Wimax och LTE. Ett 50-tal kundkontrakt i 52 länder ingår, och nära 7 000 anställda får ny arbetsgivare. Därtill tar Nokia Siemens över ett antal forsknings- och utvecklingscenter i USA, Kina, Ryssland, Indien och Storbritannien.

Affären gör Nokia-Siemens till världens tredje största företag inom mobil infrastruktur, efter Ericsson och Huawei. I Japan i blir företaget den största ickejapanska aktören på marknaden.

Säljaren, Motorola Solutions, är den del av Motorola som efter klyvningen av företaget den 4 januari sysslar med allt utom mobiltelefoner. Motorola Solutions ska nu fokusera på företagslösningar och radio för publik kommunikation, exempelvis Tetrasystem.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)