Förstärkningen är tydligast i USA och Japan. Nokia-Siemens räknar med att efter affären bli nummer 3 på marknaden i USA, den största utländska leverantören i Japan och därtill förstärka sin position som nummer 2 i världen, efter Ericsson.
Omkring 7500 anställda följer med i affären, inklusive forsknings- och utvecklingscentrum i USA, Kina och Indien. Nokia-Siemens har i dagsläget omkring 60 000 anställda. Noterbart är dock att Motorola behåller alla sina patent på det trådlösa området. Affären ska vara helt genomförd innan årets slut.
Motorola har bland annat levererat 80 GSM-nät i 66 länder, 41 Wimax-nät i 21 länder och 30 CDMA-nät i 22 länder. Man har därtill en mycket intressant LTE-portfölj, och just CDMA-användare som vill migrera till LTE hör till nyckelkunderna, anger Nokia-Siemens i ett pressmeddelande.
Köpeskillingen på 1,2 miljarder dollar gräver förstås ett hål i kassan, så bara några dagar efter att affären blev offentliggjord framkom att Nokia-Siemens även söker nytt kapital. Tidningen Wall Street Journal skriver att företaget letar nya investerare för ett kassatillskott kring 1 miljard dollar, och nämner namnkunniga riskkapitalbolag som Silver Lake Partners, TPG, Blackstone, Bain Capital och KKR som intresserade.
Inga formella erbjudanden har dock utfärdats, och tidningen påpekar att en affär skulle tvinga fram en omförhandling av samägandeavtalet mellan Nokia och Siemens. Dessa äger hälften var i bolaget, och har förbundit sig att göra så fram till 2013. Båda har dock ryktats vilja komma ur konstruktionen tidigare än så.
En möjlig lösning är nu, enligt Wall Street Journal, att släppa in ett eller flera riskkapitalbolag på detta stadium som en förberedelse inför en börsnotering inom några år.
Nokia-Siemens omsatte ifjol nära 16 miljarder dollar och gjorde då en förlust på 2,1 miljarder dollar.