JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Arduinogänget firar Googles erkännande

David Cuartielles

Arduinogänget firar Googles erkännande

David Cuartielles är överlycklig över att Google valt Arduino som utvecklingskort för sitt nya USB-modulgränssnitt för Android. Det är en seger för öppen hårdvara i allmänhet och för det öppna processorkortet Arduino i synnerhet.
– Jag så glad att jag knappt kan tänka klart, säger David Cuartielles till Elektroniktidningen.
Kärngänget kring öppenkortet Arduino – fyra personer utöver David Cuartielles – har inte varit involverat i Googles projekt.

– Vi visste ingenting och vi tycker det är jättespännande att se vad detta kan betyda. Vi har ringt varandra jorden runt och skickat WOW-mail till varandra för att  gratulera. Jag gick ut på middag med goda vännner, Massimo Banzi och Gianluca Martino gick ut och tog en öl. Tom Igoe och David Mellis var mitt i arbetsdagen, men de har säkert också firat på sitt håll.

Kortkonstruktionen Arduino – som är en hårdvarukonstruktion på öppen licens – har en sexårig historia och har blivit något av en standard i hobbyistkretsar för processorstyrda hårdvaruprojekt.

Konstruktionen har inte varit helt isolerad till hobbykretsar, och finns bland annat hos distributören Farnell. Men det har inte hittat en bredare användning. Googles adoption av plattformen är ett erkännande och kan vara en rejäl pr-injektion.

– Google är ett stort företag som lockar fram både kärlek och hat hos utvecklare jorden runt. Allt som Google rör vid kan förvandlas till guld via massmedia – du blir automatiskt sedd av miljontals människor, säger David Cuartielles.

– Och nu nämner de Arduino vid namn på sin utvecklarsajt. Det är underbart! Folk kommer att komma till vår servrar, ladda hem mjukvaran och sedan skaffa sig kort och tillbehör. En del kommer att bygga egna små projekt, andra kommer att tillverka kommersiella produkter, säger David Cuartielles.

Arduinogänget är just i färd med att öppna en egen online-butik och av en slump sammanföll öppnandet av alfaversionen av butiken med Googles annonsering igår.

– Det var helt oplanerat – det verkar som om det är vi som är kvarterets lyckligt lottade barn.

Att det är en god idé i sig att gifta samman Android med Arduino visas kanske inte minst av det faktum att David Cuartielles och andra redan haft egna sådana projekt på gång, både trådade och trådlösa.

– Nu gör Google det arbetet mycket enklare, säger David Cuartielles.

Varför är Arduino så intresserat av ett gränssnitt mot Android?

– Androids värld – som är mobil, alltid uppkopplad och närvarande överallt – kopplas samman med den fysiska världen. Det öppnar oändliga möjligheter. Informationsbehandling sker idag till 70 procent i smartphones. De är därmed en möjliggörare för ett viktigt mål: att sprida informationsbehandling överallt.

– Nu har Google öppnat dörren för Arduino att vara en del av detta. Och inte bakdörren utan huvudingången!

David Cuartielles påpekar att han uttalar sig för sin egen räkning och att han inte gör att officiellt uttalande för Arduino.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)