JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU-projekt bingo för svensk bombsensor

Spektrometrar i miniformat från skånska Serstech får en nyckelroll i ett EU-projekt med målet att spåra bombtillverkning, skriver nyhetsbrevet Rapidus.
EU-projektet Bonas har som mål att ta fram en rad tekniker för att spåra olaglig bombtillverkning, allt i syfte att stoppa terrorister. I projektet deltar 14 europeiska expertgrupper.

Skånska Serstech, med rötter i Danmark men numera svenskägt och lokaliserat i företagsbyn Ideon i Lund, ska bidra med sina miniatyriserade spektrometrar, skriver Rapidus. Företaget använder en metod kallad Ramanspektroskopi, där olika ämnen identifieras genom att ytor belyses med en laserstråle, och ämnenas olika molekyler då rör sig på typiska, identifierbara sätt. Tekniken är etablerad, det Serstech gjort är att man miniatyriserat den så sensorerna inte är större än tändsticksaskar.

– Sensorerna är små och kostar inte mycket, vilket gör att man kan placera ut många av dem. Det är ganska enkelt att koka ihop en bomb hemmavid, men tillverkningen lämnar också biprodukter, och det är dessa vi letar efter, säger Serstechs vd Peter Höjerback till Rabidus.

För leveranserna får Serstech 2,5 miljoner kronor, vilket kan jämföras med omsättningen ifjol på totalt 4,8 miljoner kronor vilket gav ett nollresultat.

Totalt har det treåriga projektet en budget på 45 miljoner kronor. Bland deltagarna märks försvarsjätten Eads och slutanvändare som den finska säkerhetspolisen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)