JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Scania och KTH tävlar om smartast lastbil

Scoop är namnet på ett projekt där Scania och KTH tillsammans utvecklar ett trådlöst nätverkssystem som gör att lastbilar kan kommunicera med varandra i realtid. I helgen sätts det svenskutvecklade systemet på prov i Holland.
I helgen – den 14 och 15 maj – är det premiär för tävlingen Grand Cooperative Driving Challenge (GCDC) (se länk) i holländska Helmond. Tanken är att utmana fordonstillverkare att utveckla system som gör att tunga fordon kan kommunicera med varandra och omgivningen för att på så sätt spara energi genom att undvika onödiga inbromsningar.

Scanias och KTH:s system tävlar mot tio andra system utvecklade av bland andra Fiat, Volvo, Volkswagen, Audi, Mazda, Ford och DAF. Fordonen mäter position och hastighet med GPS. Gas och broms regleras via systemet, medan föraren enbart styr i sidled.

Vid själva tävlingen startar fordonen i två grupper. Den ena står vid ett rödljus, den andra är placerad en bit bakom. Den bakre gruppen startar först, accelererar och närmar sig den främre. Genom trådlös kommunikation ska de hitta varandra och bilda en konvoj som åker ut på landsvägen där de gasar, bromsar och testar hur bra de kan hålla avstånden.– Målet är att mäta hur vi kan utnyttja och använda informationen på ett bra sätt, förklarar Jonas Mårtensson, projektledare för Scoop och forskare i reglerteknik på KTH i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)