JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia vinstvarnar
Sämre försäljning och ökad prispress gör att mobiljätten Nokia sänker sin prognos för kvartalet till ett nollresultat, och avstår från att ge en försäljningsprognos för helåret.
I årets första kvartalsrapport sa Nokia att företaget trodde på en försäljning av mobiltelefoner mellan 6,1 och 6,6 miljarder euro. Nu säger företaget att försäljningen blir "substantiellt lägre", utan att ange några siffror. Orsaken, enligt Nokia, är att företaget säljer färre mobiltelefoner än beräknat och dessutom får sämre betalt för dem.

Försämringen påverkar förstås även marginalerna, som även de blir "substantiellt lägre" än tidigare angivits. Tidigare trodde företaget på mellan 6 och 9 procents vinst på sista raden – nu ligger prognosen på ett nollresultat.

Företaget uttrycker orsaken till den försämrade försäljningen på flera sätt, exempelvis "konkurrensdynamiken och marknadstrenderna över ett flertal priskategorier, i synnerhet i Kina och Europa", "ett produktmixskifte mot enheter med lägre försäljningspris och lägre bruttomarginaler", och inte minst "pristaktik av Nokia och vissa konkurrenter". Men i sak betyder dessa meningar detsamma – lägre försäljning och till sämre priser.

Nokia anger också att visibiliteten in i framtiden är dålig, och vill därför inte komma med någon helårsprognos. De tidigare förutsägelserna om att tredje kvartalet skulle bli i paritet med fjolårets tredje kvartal och att fjärde kvartalet skulle innebära ett visst uppsving är alltså inte längre giltiga, skriver företaget.

Vd Stephen Elop kan bara konstatera att strategiska förändringar är svåra, och att förändringstakten måste ökas.

– Vi är än mer övertygade om att vi kommer att leverera vår första Nokiaprodukt med Windows Phone under fjärde kvartalet 2011, säger han i pressmeddelandet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)