JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Patentbråk kring svenskt bredband
Nystartade Incoax i Gävle stämmer sin branschkollega Quiqom i Älvsjö. Incoax hävdar att Quicoms patent borde ogiltigförklaras. Det skriver idag såväl Arbetarbladet som Gefle Dagblad.
Incoax har utvecklat teknik och tagit fram produkter att distribuera bredband i flerbostadshus över koaxialkablarna i kabel-tv-nätet. Elektroniktidningen skrev om tekniken i april (länk).

Men nu verkar det årsgamla företaget ha fått ett patentproblem på halsen. Från branschkollegan Quiqom i Älvsjö kom häromveckan ett brev till Incoax där Quiqom hävdade att man ägde patent som täckte Incoax teknik. Quiqom hotade i brevet med stämning om Incoax fortsatte sin verksamhet.

Incoax motdrag blev att stämma Quiqom, med syftet att få patentet ogiltigförklarat. En stämningsansökan är inlämnad till Stockholms tingsrätt.  

– Patentverket i Sverige har gjort fel, säger Incoax marknadschef Helge Tiainen till Arbetarbladet.

– Eftersom de har börjat bråka med oss måste vi agera. Vi har inte så många andra val än att ta upp frågan och värdera patentets giltighet, säger Incoax vd Thomas Svensson till Gefle Dagblad.

Han menar att Quiqoms agerande har skadat Incoax.

– De har sagt till våra kunder att de inte kan göra affärer med oss på grund av patentskyddet, säger han.

Incoax hävdar att de tekniska lösningar företaget använder är utvecklade av amerikanska Entropic, men modifierade för att passa behoven i Europa för att hålla isär trafiken till olika abonnenter på samma kabel. Entropic ingår i ett konsortium tillsammans med bland andra Cisco, Motorola och Texas Instruments.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)