JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pendulum flyttar från Sverige
Franska Orolia, som köpte räknarföretaget Pendulum i mars 2008, lägger ner den svenska verksamheten. 13 anställda berörs.
Beslutet att avveckla det svenska kontoret sätter punkt för en närmare 50-årig epok. Utvecklingen av de mycket noggranna mätinstrument för tid och frekvens har rötterna i Philips industriverksamhet. 1998 bestämde sig dock bolaget för att sälja de mer perifera produkterna och efter en kortare sejour hos ett riskkapitalbolag köptes verksamheten av entreprenören Harald Kruger senare samma år.

Han vände den slumrande verksamheten och fick fart på försäljningen (länk till en lägre intervju med Harald). Efter tio år, i mars 2008, sålde han företaget till franska Orolia. Företaget hade då 30 anställda och en omsättning på 47 miljoner kronor.

I september 2009 slogs Pendulum ihop med Orolias amerikanska dotterbolag Spectracom och bytte också namn till Spectracom. Spectracom har integrerat Pendulums säljkontor runt om i världen med sina egna, och produktionen har sedan länge lämnat Sverige.

Av de 13 kvarvarande anställda kommer en person som sysslar med orderhantering och logistik att flytta till England och fortsätta ha hand om Pendulums kunder. Staffan Johansson, som varit marknadschef, startar eget bolag men fortsätter att sälja och supporta Pendulums räknare och övriga produkter. Eventuellt kommer ytterligare någon anställd att fortsätta jobba med produkterna för Orolia eller Spectracom.

Utvecklingen av räknare, frekvensreferenser, frekvensdistribution och synkroniseringstestare flyttas till Frankrike och utvecklingen av GPS-simulatorer till USA. Kundsupport, service och kalibrering flyttas till England. Produktionen ligger kvar i Pendulums ursprungliga produktionsbolag i Polen och försäljningen sköts av samma distributörer som tidigare, i Sverige genom Testhouse Nordic.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)