JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Östen Mäkitalo död

Östen Mäkitalo död

Den svenska mobilnätsteknikens portalfigur Östen Mäkitalo avled i torsdags till följd av problem med hjärtat. Han blev 72 år gammal.
Östen Mäkitalo brukar räknas som mobiltelefonins fader, han var en av de drivande krafterna bakom det analoga NMT-systemet och hade en lika viktig roll för GSM. Han var också instrumentell i utvecklingen av HDTV.

1965 blev han chef för en grupp på dåvarande Televerket som hade hand om mobiltelefoni. Han hann bland annat med att vara forskningschef på Televerket, ordförande för Telia Research och ordförande i internationella arbetsgrupper. Grundutbildningen till elektroingenjör fick han på KTH, där han tog civilingenjörsexamen 1962 och sedermera även forskade under 1970-talet. Någon disputation blev det dock inte då hans projekt på Televerket tog all hans tid.

Han fick många utmärkelser genom åren, bland annat ett hedersdoktorat på Chalmers, IVA:s guldmedalj och KTH:s stora pris, det sistnämnda delat med mobilpionjärbröderna Åke Lundqvist och Sven Olof Öhrvik. Han fick även Kungens medalj. På KTH hade han en gästprofessur från 2005 fram till sitt frånfälle.

När Elektroniktidningen genom åren skrivit om mobilteknikens kommande utveckling, har Östen Mäkitalo varit en av källorna.

”Att en bok om svensk mobiltelefoni både börjar och slutar med Östen Mäkitalo är naturligt” skrev Elektroniktidningen 1998 i sin anmälan av boken ”Passion för teknik” som handlar om hur svensk mobiltelefoni erövrade världen.

– Lusten har varit min främsta drivkraft. Jag har haft kul, sade Östen Mäkitalo i en intervju i Aftonbladet 1999.

Östen Mäkitalo föddes i Tornedalen 1938. Byn han växte upp i, Koutojärvi, fick elektricitet först när Östen var sju år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)