Hemligheten är en rekordlåg brusfaktor på 1dB som uppnåtts med hjälp av en faskänslig fiberoptisk parametrisk förstärkare (PSA) som utnyttjar att brytningsindex hos glas inte är konstant, utan beroende av ljusintensiteten i fibern. I traditionella erbiumdopade fiberförstärkare ligger brusfaktorn på som bäst 3 dB, vilket ger högre förluster.
Det låga bruset gör att den totala sträcka som en signal kan nå i en optisk fiber kan fyrdubblas, från exempelvis 1000 km till 4000 km.
Ytterligare en fördel med den nya förstärkaren är att den påstås kunna hantera alla moduleringsformat. Den fungerar med traditionella lasersändare och har bredbandsfunktion, vilket gör den kompatibel med många lasrar på olika våglängder.
Nästa steg i utvecklingsarbetet är att fokusera på tillämpningar, där i första hand den optiska telekommarknaden ligger i frontlinjen
– Men teknologin är generisk och skalbar till andra våglängder som synligt eller infrarött ljus, vilket gör den intressant inom områden som mätteknik och spektroskopi, laserradarteknik och alla applikationer som går ut på att upptäcka mycket svaga nivåer av ljus, till exempel inom rymdkommunikation, förklarar Peter Andrekson.
Forskningen finansieras av EU-projektet PHASORS samt Vetenskapsrådet. Den bedrivs på Chalmers, men i projektet deltar också University of Southampton, University College Cork, Atens universitet, Eblana, OFS, One Five Fotonik och EXFO Sweden.