JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmers når fyra gånger längre i fibern
Forskare vid Chalmers har utvecklat en optisk förstärkare som ger fyra gånger längre räckvidd i en optisk fiber. Siktet är ställt på optisk telekommunikation, men tekniken passar även att användas inom exempelvis mätteknik, spektroskopi och laserradarteknik.
– Detta är den ultimata optiska förstärkaren. Den gör det bland annat möjligt att ansluta städer, länder och kontinenter mer effektivt genom att placera förstärkningshubbar med mycket längre intervall, säger professor Peter Andrekson, som har utvecklat förstärkaren tillsammans med sin forskargrupp inom fiberoptik, i ett pressmeddelande.

Hemligheten är en rekordlåg brusfaktor på 1dB som uppnåtts med hjälp av en faskänslig fiberoptisk parametrisk förstärkare (PSA) som utnyttjar att brytningsindex hos glas inte är konstant, utan beroende av ljusintensiteten i fibern. I traditionella erbiumdopade fiberförstärkare ligger brusfaktorn på som bäst 3 dB, vilket ger högre förluster.

Det låga bruset gör att den totala sträcka som en signal kan nå i en optisk fiber kan fyrdubblas, från exempelvis 1000 km till 4000 km.

Ytterligare en fördel med den nya förstärkaren är att den påstås kunna hantera alla moduleringsformat. Den fungerar med traditionella lasersändare och har bredbandsfunktion, vilket gör den kompatibel med många lasrar på olika våglängder.

Nästa steg i utvecklingsarbetet är att fokusera på tillämpningar, där i första hand den optiska telekommarknaden ligger i frontlinjen

– Men teknologin är generisk och skalbar till andra våglängder som synligt eller infrarött ljus, vilket gör den intressant inom områden som mätteknik och spektroskopi, laserradarteknik och alla applikationer som går ut på att upptäcka mycket svaga nivåer av ljus, till exempel inom rymdkommunikation, förklarar Peter Andrekson.

Forskningen finansieras av EU-projektet PHASORS samt Vetenskapsrådet. Den bedrivs på Chalmers, men i projektet deltar också University of Southampton, University College Cork, Atens universitet, Eblana, OFS, One Five Fotonik och EXFO Sweden.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)