JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 23 januari 2020 VECKA 04
Mittuniversitetets forskningscenter Sensible Things that Communicate (STC) tycks ha ett gott öga till svenska forskningsfinansiärer. Under våren har forskningscentret beviljats över 60 miljoner kronor i forskningsbidrag. Likaså får det högsta betyg i en utvärdering av KK-stiftelsen.
Mittuniversitetets forskningscenter STC, som ligger i Sundsvall, startade våren 2005 och har under sina sex år överträffat alla mål vad gäller patent, prototypframställning och avknoppningsföretag. Det hävdar KK-stiftelsen, som en gång också startade verksamheten, i en färsk utvärdering.

Samtidigt kan man konstatera att STC:s verksamhet uppskattas inte enbart av KK-stiftelsen, utan även av en mängd andra finansiärer. Under tidsperioden mars till juni i år har forskningscentret beviljats bidrag på totalt över 60 miljoner kronor till olika projekt.

Inom ett av dessa projekt utvecklas miniatyriserade sensorsystem på roterande objekt. Genom att placera hela sensorsystemet på den roterande delen istället för den fasta kan man mäta exempelvis varvtal, vridmoment och effekt mer noggrant och mer tillförlitligt. Projektet drivs i samarbete med Leine & Linde och Hägglunds Drives.

Ett annat projekt som beviljats pengar under de senaste dagarna är tajt kopplat till energiproduktion och handlar om smarta elnät, det vill säga att på ett genomtänkt sätt kunna styra och kontrollera framtidens elnät.

Vårens forskningsbidrag på över 60 miljoner kronor kommer från KK-stiftelsen, Tillväxtverket, länsstyrelser och Mittuniversitetet i samklang med näringslivet där exempelvis SCA, ABB, Ericsson Research, SenseAir, Absolicon, Collectric och fler andra märks.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)