JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sony lanserar Light Peak över fiber

light peak over fibre to Sony Laptop dockSony lanserar Light Peak över fiber

Japanska Sony lanserar en tunn laptop som använder en optisk implementation av Intels teknik Light Peak för att docka datorn med externa enheter.

Sony

Datorn kopplas via en optisk länk till en dockningsstation kallad Power Media Dock som innehåller blureayläsare, grafikkort (AMD Radeon HD med1 GB VRAM) och portar för USB 2.0, USB 3.0, Ethernet, HDMI och VGA.

Dockningsstationen ger den bärbara datorn kraft att driva totalt fyra stycken skärmar, inklusive den inbyggda.

Den underliggande tekniken kommer från Intel och kallas Light Peak. Tidigare i år lanserade Apple en kopparimplementering av Light Peak kallad Thunderbolt.

Att en optisk implementation av Light Peak hängt i luften är ingen överraskning för den som läser Elektroniktidningen noggrannt. I en intervju i februari avslöjade Mario Paniccia, chefen för Intels kiselfotonikforskning, att företaget hade intressenter både för Light Peak över koppar och över fiber.

Att Sony och Apple är partners med Intel i utvecklingen av Light Peak är allmänt känt.

Också Nokia är intresserad av Light Peak – Elektroniktidningen spekulerar i att Nokia och Microsoft försöker använda tekniken för att implementera dockning mellan windowsmobil och windowsdator.

Precis som när Intel demonstrerat Light Peak använder Sony ett USB-kontaktdon. Porten i sig fungerar som en normal USB-port när den inte används för Light Peak. Dockan matar ström till den bärbara datorn – Light Peak och strömmatning är inbuntade i samma sladd som är fast monterad i dockan.

Datorn i sig heter VPCZ21V9E, tillhör Vaizo Z-familjen och väger 1,2 kg.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)