Allt om Thunderbolt
tidigare känt som Light Peak
Light Peak byter namn till Thunderbolt och lanseras i Apples bärbara dator Macbook Pro som ”världens snabbaste gränssnitt för bärbara datorer”. LaCie och Promise lanserar matchande hårddiskar.Apples version av Thunderbolt kombinerar de två protokollen Displayport och PCI Express på en kabel. Det är samma uppställning som Intel själv demonstrerat under ett par år.
Också den tillämpning som Apple föreslår är densamma som Intel demonstrerat: att överföra data och bild i hög bandbredd.
Thunderbolt kan enkelt beskrivas som ett extremt sofistikerat buntband – det buntar ihop flera kablar till en enda. Det använder kontakter och kablar från monitorgränssnittet Displayport och är bakåtkompatibelt med detta. Intels kommunikationskrets anpassar sig efter vad som ansluts.
INTEL HÅLLER HÅRT I SPECIFIKATIONEN Hjärtat i Thunderbolt är en kommunikationskrets från Intel som blandar trafiken från PCI Express och Displayport. Data om exempelvis pris, prestanda och varianter har inte publicerats av Intel. Företaget har heller inte publicerat en öppen specifikation av hur den kan integreras till produkter – det avslöjas endast för partners. Thunderbolt kan mata 10W till anslutna enheter. Anslutna enheter kan synkronisera sina klockor med en precision på 8 nanosekunder. Upp till sex enheter kan enligt Apple seriekopplas (sju enligt Intel) varav två kan vara Displayport 1.1a-skärmar. Operativsystemet behöver bara drivrutiner för PCI Express och Displayport – Thunderbolt är osynligt. Att bygga hårdvara för Thunderbolt är med andra ord i princip inte krångligare än att addera Intels krets till sin konstruktion och mata den med fyra kanaler PCI Express och/eller Displayport. Intel skriver i ett datablad att Thunderbolt har två kanaler som var och en klarar 10 gigabit/s i båda riktningarna i full duplex. Det ger en total datatakt på 40 Gbit/s. Eftersom Thunderbolt kan seriekopplas så har varje periferienhet minst två Thunderboltanslutningar – till föregående och nästa enhet i kedjan. |
Apples val av kombinationen PCI Express och Displayport ger flexibilitet. Adaptrar från PCI Express till exempelvis USB, Ethernet och Firewire finns redan idag, och kan nu kompletteras med Intels kommunikationskrets för att ge motsvarande Thunderboltadaptrar. Existerande skärmadapters mellan Displayport och exempelvis HDMI fungerar som de är.
PCI Express är en standard för expansionskort. Via Thunderbolt blir PCI Express nu tillgänglig tre meter från datorn. Eller 18 meter bort om man kopplar sex periferienheter i serie, vilket är det maximala antalet. Två av enheterna i kedjan kan vara Displayport.
Två företag har hittills presenterat kompletterande Thunderboltenheter. Fransk-amerikanska LaCie lanserar en ssd-disk – sådana ansluts normalt via PCI Express – som en extern hårddisk med Thunderboltport. Och taiwanesiska Promise lanserar en redundant näthårddisk kallad Pegasus på upp till 12 terabyte .
Andra hårdvarutillverkare som deklarerat att de kommer att stödja Thunderbolt är Aja, Apogee, Avid, Blackmagic, Universal Audio och Western Digital.
Thunderbolt var ursprungligen tänkt att gå exklusivt över fiber. Intel kunde inte tänka sig att koppar skulle klara kravet – därav det ursprungliga namnet Light Peak.
Men Apple har valt en kopparversion.
En fiberversion av Thunderbolt lämnade forskningslabbet och gick vidare till produktifiering. Men det försöket misslyckades uppenbarligen. Enligt Aviel Yogev, Thunderboltchef på Intel tycker tillverkarna att fiberversionen är för dyr.
– Någon gång i framtiden måste vi gå vidare till optik. Men under några år kommer det att vara elektricitet som gäller, säger han till tidningen EE Times.
– Vi forskar och utvecklar fortfarande inom området och utvärderar när tiden är mogen.
Utöver Apple har Sony och Nokia fungerat som bollplank för Intel under utvecklingen av Thunderbolt.
Intel säger sig inte se Thunderbolt som en konkurrent till USB 3.0 utan kommer att stödja USB 3.0 i sina kretspaket för pc. Den kommande version 3.0 av USB leverera upp till 5 Gbit/s.
LÄS MER: Information från Intel (länk) och från Apple (länk)
Thunderbolt kombinerar två protokoll i en sladd