JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Röntgen med KTH-rötter får pris

Svenska Excillum har tilldelats utmärkelsen R&D 100 Award av amerikanska R&D Magazine för sin röntgenteknik som levererar skarpare bilder, bättre kontrast och kortare exponeringstider.
Kistabaserade Excillum grundades för fyra år sedan som en avknoppning från KTH. Nu uppmärksammas företagets röntgengenerator, kallad Liquid Jet Technology, av tidskriften R&D Magazine som ligger bakom R&D 100 Award.

Excillums röntgengenerator bygger på en anodteknik som är baserad på en stråle av flytande metall. En begränsning för tidigare röntgenkällor är att anoden, som är av metall, överhettas och smälter när effekten på elektronstrålen ökas. Excillum ersätter den fasta anoden med en stråle av flytande metall som kontinuerligt regenereras. På så sätt kan effekten per ytenhet ökas tiofalt, vilket anses vara ett stort genombrott för röntgenkällor.

– Det är en stor ära för oss att som ett ungt företag motta detta internationellt prestigefyllda pris. Tidpunkten sammanfaller väldigt bra med att vår första produkt nu är tillgänglig i de mest avancerade röntgendiffraktionsinstrumenten från Bruker-AXS och ger oss en skjuts i marknadsföringen mot andra kundsegment, säger Oscar Hemberg, vd för Excillum, i ett pressmeddelande.

Utmärkelsen R&D 100 Award delas årligen ut till hundra innovativa produkter som introducerats på marknaden under det senaste året. Den klart övervägande delen är amerikanska – i år handlar det om 84 produkter från USA. Övriga produkter som uppmärksammats kommer i år till lika stor del från Asien och Europa, varav en alltså är svensk.

Genom åren har utmärkelsen gått till tekniker som blixtkuben (1965), halogenlampan (1974), LCD-skärmen (1980) och HDTV (1998).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)