JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Underleverantörer inom elektronik hade under våren sämre lönsamhet och lägre produktivitetsökning än underleverantörer i andra branscher. Orderingången har inte heller ökat i samma utsträckning, enligt statistik från Sinf, Svensk Industriförening.
Sett ur elektroniksynpunkt är det bitvis dystra siffror i Underleverantörsbarometern, den undersökning som Svensk Industriförening gör varje kvartal. Förvisso ökade hälften av alla elektronikföretag i undersökningen sin omsättning under årets andra kvartal, men det är betydligt lägre än hela underleverantörsgruppens snitt på 67 procent. Och bara 39 procent av elektronikleverantörerna hade upplevt en ökad orderingång under kvartalet, mot 48 procent för samtliga företag.

Därtill verkar elektronikbranschen sacka efter vad gäller produktivitet. Bara 36 procent av elektronikleverantörerna säger att företagets produktivitet ökat under kvartalet, att jämföra med 46 procent för samtliga leverantörer.

Å andra sidan är den relativa lönsamheten bibehållen. Andelen elektronikföretag som ökat sin lönsamhet är lika stor som i andra branscher.

Elektronikbranschen verkar också mer villig att anställa ny personal. Nästan hälften av alla elektronikföretag i undersökningen räknar med att anställa, mot bara en tredjedel för snittet. Dock anser 54 procent av elektronikföretagen att det är svårt att få tag på utbildad arbetskraft, vilket är något högre än hela gruppen.

Enligt Sinf speglar Underleverantörsbarometern stämningen bland de mindre och medelstora företag som är underleverantörer till svenska storföretag.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)