JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sverige får telekomberöm av EU
EU-kommissionen har krävt förklaringar av 20 länder i unionen kring varför de inte har implementerat de senaste teledirektiven i sina nationella lagar. Sverige får dock beröm.
Enligt EU:s direktiv ska en teleabonnent kunna byta operatör på en enda dag utan att behöva byta telefonnummer. EU har också regler för tydlighet vad gäller telefonräkningar och för dataintegritet. Men av EU:s 27 medlemsländer har bara sju – Sverige, Danmark, Finland, Estland, Storbritannien, Irland och Malta – implementerat direktiven i lag.

De övriga 20 är nu föremål för åtgärder. Sista dag för implementering i lag var den 25 maj. Den 19 juli begärde ansvarig komissionär Neelie Kroes en förklaring från var och en av de 20 syndarna. Dessa har nu fram till 19 september på sig att besvara komissionärens begäran.

Ett land som inte svarar, eller som ger ett svar som EU-kommissionen inte är nöjt med, riskerar att kommissionen skickar ett formellt krav på implementering i lag. Som slutgiltig åtgärd kan sådana länder anmälas till EU-domstolen och då tvingas betala böter.

– En snabb och enhetlig implementering av dessa regler är prioriterat i Europas digitala agenda, kommenterar Neelie Kroes i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)