JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Konstruktion är svårast i början"
De första stadierna av en elektronikkonstruktion – konceptutveckling och detaljkonstruktion – är de svåraste, och det är också då som mest tid går åt att leta information, data och verktyg. Det framgår av en undersökning gjord av Technology Forecasters på uppdrag av ingenjörsforumet Element 14.
Under konceptfasen av konstruktionsarbetet går drygt 40 procent av konstruktörernas tid åt att leta information, data och verktyg. När konstruktionen ska genomföras i detalj stiger den andelen till 45 procent. I båda dessa stadier är det också som svårast att hitta relevant information, anser de konstruktörer som tillfrågats i undersökningen (pdf-länk).

Senare, när konstruktionen nått prototypstadiet och fram till produktionen, så minskar behovet av informationsinhämtning, konstaterar undersökningen också.

Informationsbrist anges som den näst största utmaningen generellt för konstruktörer, bara tidsbrist är ett större problem.

Att ingenjörsforumet Element 14, som distributören Farnell står bakom, väljer att lyfta fram undersökningen är inte så konstigt, då forumet menar att det kan vara till god hjälp för att lösa konstruktörernas problem. I synnerhet som över 70 procent av de tillfrågade konstruktörerna sa att de förlitar sig mycket på Internet, bloggar och ingenjörsgemenskaper, för att dela erfarenheter av komponenter och konstruktionsprocesser.

Att hälften av all tid som går åt för informationsinsamling ägnas åt sökningar på Internet är också något som Element14 lyfter fram. Resten går åt till att tala med säljare och kunder, och att använda interna verktyg.

Svårast att hitta, enligt undersökningen, är information om prestandaproblem och livscykeldata om komponenter.

Komponentspecifikationer, materialinformation, datablad, utvecklingskit, schemasymboler och operativsystem är enligt undersökningen relativt lätt att hitta information om. Svårare är det med referenskonstruktioner, applikationsnoter och simuleringsmodeller. Även pris och tillgänglighet för komponenter anges som svårfunnen information.

I undersökningen deltog 290 konstruktörer, varav majoriteten i USA och de övriga i Europa och Asien. 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)