JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Småföretag patentstäms för trådlösa nät
Ett amerikanskt företag med 31 patent på trådlös nätteknik stämmer wifi-utrustade hotell, caféer, restauranger och andra småföretag. Patentinnehavaren anser sig ha rätt till licensavgifter från samtliga som driver wifi-nät.
Det berättar bloggen Patent Examiner i ett grundligt reportage.

För tillfället säger sig företaget, Innovatio, inte ha planer på att stämma privatpersoner.

Den 28 februari i år hamnade patenten i Innovatios ägo och företaget började genast driva in pengar. Innovatio kräver engångsavgifter på belopp mellan 2300 och 5000 dollar. Några har betalat, enligt företaget.

Följden av att Innovatio kräver bara några tusen dollar är att det inte lönar sig för småföretag att försvara sig juridiskt, kommenterar Patent Examiner.

Innovatio har krävt bland annat restauranger och caféer på licensavgifter. Företaget är just nu involverat i minst 13 juridiska tvister. I mitten av september stämdes 220 hotell i Ilinois i fem olika mål.

– När man använder en industristandard, så förväntar man sig att den är fri från patentintrång säger en advokat för ett av de stämda företagen.

– Vi vill att alla ska fortsätta använda tekniken. Men vi vill att vår klient ska få sin beskärda del, säger Innovatios juridiska ombud till Patent Examiner.

Det juridiska ombudet vägrar uppge vem klienten är.

Patenten härstammar från bland annat Broadcom, som får frågan av Patent Examiner om det har ekonomiska intressen i Innovatios aktiviteter. Broadcom vägrar svara.

I somras blandade sig Cisco och Motorola in i tvisterna. De motstämmer Innovatio i Delaware och uppmanar domstolen att ogilitigförklara Innovatios patent.

Bloggen Techdirt påminner om ett parallellfall. För sju år sedan ägnade sig ett annat företag, Acacia, åt att stämma just wifi-ägare på tusen dollar i årsavgift.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)