JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Regeringen i Taiwan skissar på nya handlingsplaner kring intellektuella rättigheter (IPR). I paketet ingår en patentbank som taiwanesiska företag ska kunna använda i IPR-konflikter med utländska företag.
Patentbanken ska främst skydda taiwanesisk skärm- och mobiltelefonteknik. En undersökning visade att taiwanesiska företag var involverade i en klar majoritet av tvister kring LCD-teknik mellan 2002 och 2010. Och taiwanesiska telefontillverkaren HTC utkämpar just nu uppmärksammade patenttvister med amerikanska Apple.

Banken ska ge taiwanesiska företag IPR-rådgivning och ska också kunna ge stöd och låna ut patent i händelse av patenttvister. Det finns också en ambition att kunna använda inhemska universitet som resurser vad gäller intellektuell egendom.

Banken heter ITRI och finansieras av privatkapital. Banken räknar med att kunna ha en kassa på minst 300 miljoner ett halvår efter sitt grundande.

Patentbanken säger att arbetssättet ska likna RPX och Allied Security Trust, två amerikanska ”defensiva” patentpooler som köper upp patent som annars skulle kunna användas för att stämma medlemmarna. Taiwanesiska HTC blev medlem i RPX i december 2009.

Patentbanken betraktas som en tillfällig lösning av en expert involverad i strategin. På sikt vill han hellre se taiwanesiska företag satsa mer på forskning och utveckling för att bygga upp egna starka portföljer av intellektuell egendom, för att slippa licensera patent från USA och Japan.

Det finns fler inspirationskällor. Jorden runt pågår en upprustning kring IPR och det är inte bara i Taiwan som frågan hanteras som ett riksintresse. I Sydkorea bildades år 2010 organisationen Intellectual Discovery med ett motsvarande syfte. I Japan startades år 2009 Innovation Network Corporation of Japan.

Både USA och Kina ökar sin produktion av patent. USA har ökat takten i beviljandet av patent och Kina har infört skatterabatter och andra incitament för patenterande företag och individer.

I Frankrike bildades i somras fonden France Brevets som ska investera i patent från småföretag inom IT-sektorn.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)