JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Kinesiska Huawei tillåts inte att lämna offert till det landsomfattande nät för kommunikation mellan polis, brandkår och ambulans som ska byggas upp i USA. Företaget begär nu en officiell förklaring.
Den amerikanska regeringen hänvisar till "nationell säkerhet" som enda förklaring till att Huawei förvägras att ge offert på landets planerade blåljusnät. Det räcker inte som förklaring, menar det kinesiska företaget.

– Helt oberoende av att det är en felaktig, ogrundad slutsats så kommer det att ha en avkylande effekt på vår verksamhet i USA. Orsakerna bakom beslutet måste definieras tydligt, säger Huaweis talesman William Plummer till nyhetsbyrån Bloomberg.

Han påpekar att Huawei har 1 500 anställda i USA och ifjol köpte varor och tjänster för 6,1 miljarder dollar.

Huawei har trots framgångar i stora delar av världen inte lyckats få något kontrakt med någon större operatör i USA, utan endast med smärre aktörer, mestadels på landsorten. Intensiva rykten har gjort gällande att operatörerna uppmanats av den amerikanska regeringen att inte ge Huawei några beställningar. Några bevis har dock aldrig framkommit, och Huawei har i ett öppet brev till amerikanska politiker bett om en officiell undersökning kring ryktena.

Den här gången är läget dock annorlunda, eftersom det är staten som är beställare av nödsamtalsnätet. Då har Huawei rätt att få reda på orsaken till att man inte tillåts ge offert, menar Plummer, som kräver en hänvisning till vilken lag och vilken paragraf i denna lag som orsakat vägran.

USA har, liksom även Indien, uttryckt oro över kopplingarna mellan Huawei och den kinesiska militären och säkerhetsapparaten. Huawei har konsekvent förnekat att någon sådan koppling finns. Företagets grundare och vd Ren Zhengfei har förvisso en bakgrund i den kinesiska militären, men Huawei understryker att han gick i pension 1984 och startade Huawei 1988. Idag ägs Huawei av sina 110 000 anställda, enligt dess årsredovisning.

Nätet som USA ska bygga upp ska stå för kommunikationen för polis, brandkår och ambulans, i likhet med det svenska Rakel. Det ska gå på 700 MHz-bandet och kallas Public Safety Demonstration Network. Driften ska skötas av National Institute of Standards and Technology tillsammans med National Telecommunications and Information Administration, två myndigheter som lyder under handelsdepartementet.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)