JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skatterabatt ska stimulera brittiska patent
Från och med april 2013 betalar brittiska företag bara 10 procent i skatt på inkomster på patent, mot normala 24 procent. I alla fall om ett lagförslag kallat Patent Box går igenom.
Därför vill Storbritannien gynna patentägare
Regeringen tror att reformen Patent Box kommer att locka patentrelaterade företag att placera jobb och aktiviteter i Storbritannien.

Här är regeringens informationssida om reformen (länk)
Ett utkast till lagförslag ska finnas i december. Det berättar patentadvokaten Karl Barnfather i en artikel i tidningen Electronics Weekly.

Skatterabatten ska enligt förslaget räknas från det datum patentansökan lämnas in – om det beviljas får företaget rabatten retroaktivt.

Karl Barnfather uppmanar små- och medelstora företag att ta patent även på teknik som har en kort livslängd. Skatterabatten kan vara droppen som gör det värt besväret. Han ger som exempel konsumentelektronik och fordonsteknik där tekniken i sig kan vara överspelad den dag som patentet väl blivit beviljat.

– Vissa företag föredrar att fokusera på att öka sina anslag till forskning och utveckling, snarare än att bygga upp en patentportfölj. Men den skatterabatt som snart blir tillgänglig kanske kan övertala en del F&U-drivna företag att tänka om.

De direkta kostnaderna för Patent Box har beräknats till 500 miljoner pund år 2013 och 900 miljoner år 2015. Rabatten ska även omfatta existerande patent. Den omfattar inte andra intellektuella rättigheter som upphovsrätt och varumärken.

Arbetet med lagförslaget inleddes år 2009.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)