JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Kretskortsverktyget Designspark PCB, som går att ladda ner kostnadsfritt på komponentdistributören RS Components sociala ingenjörsforum, släpps nu i en uppgraderad version. Ett gränssnitt som kopplar designverktyget till Spice-simuleringsverktyg från flera större tillverkarna är en av nyheterna.
Designspark PCB lanserades förra sommaren. Sedan dess har cad-programmet vässats successivt och laddats ner över 100 000 gånger från RS Components ingenjörsforum. Programmet vänder sig till alla från professionella konstruktörer till hobbyister och studenter.

Idag är det dags för version 3 att göra entré. Den nya versionen (länk) – utvecklad av RS i samarbete med Number One Systems – har fått ett simuleringsgränssnitt som gör att cad-programmet kan kopplas till en Spice-simulator som hjälper till att verifiera att en krets fungerar korrekt innan man går vidare till kortlayout eller nästa konstruktionssteg. DesignSpark PCB version 3 stödjer för närvarande de fyra simulatorerna LTSpice, LSSpice, TopSpice och TINA.

– Vi har samlat in feedback från konstruktörer genom vår snabbt växande DesignSpark-community och integrerat de nya efterfrågade funktionerna i version 3, säger Mark Cundle, teknisk marknadsansvarig på RS Components, i ett pressmeddelande.

Andra uppgraderingar som adderats till den nya versionen är komponent- och kretselementgruppering och designkalkylatorer.  

Med grupperingsfunktionen kan man koppla ihop flera enheter i designen så att de beter sig som en enda. Därefter kan grupperingarna hjälpa till vid urvalet av relaterade delar av en krets. Vid översättningen av en schematisk krets till Autoroute-verktyget överförs även grupperingsinformationen tillsammans med komponenterna, vilket gör placeringen enklare.

Designkalkylatorerna gör att det går att välja banor eller vior. Likaså kan man utföra grundläggande elektriska beräkningar, såsom vilken bredd banorna behöver ha för en viss ström, banornas impedans, ungefärlig värmeökning och viornas resistens.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)