JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Likriktare för ljus byggd i standardprocess

Forskare på MIT har lyckats tillverka en ”likriktare för ljus” med vanlig kiselprocessteknik. Motsvarande funktion läggs idag i en extern komponent kallad isolator.
Likriktaren lägger ytterligare en pusselbit till det helt optiska chipet, som inte behöver öda tid och energi på att konvertera mellan elektronik och optik.

En artikel om tekniken har publicerats i tidningen Nature Photonics.

Likriktaren blockerar ljus i den ena riktningen. Poängen är att stoppa reflektioner som stör lasrarna och minskar verkningsgraden.

Forskarna utnyttjar ett material i mineralgruppen granater – som har just egenskapen att släppa igenom olika mycket ljus i olika riktningar. Det är dessutom magnetiskt.

Forskarnas bragd består i att de lyckats få detta granatmaterial att växa på ett kiselchip med hjälp av en standardtillverkningsprocess – ingen ny processteknik behöver införas.

Materialet täcker ena halvan av en ljusslinga på ett sådant sätt att ljus släpps igenom i ena riktningen och stoppas i den andra.

Artikeln i Nature Photonics finns att läsa här (länk) mot en kostnad.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)