JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskt initiativ ska göra ingenjörskonst av mjukvara
På fredag samlas den internationella gruppen kring projektet Semat (Software Engineering Method and Theory) för att ta nästa steg i sitt ”revolutionerande” projekt att standardisera goda seder kring Software engineering, programvaruutveckling.
Programförklaringen för Semat kritiserar mjukvaruindustrin av idag för att vara styrd av modenycker, för att sakna en teoretisk bas, för att bestå av en myriad av metoder med diffus skillnad, för att sakna systematiska experimentella studier och för en klyfta mellan akademi och industri.

Initiativet Semat lovar att råda bot på dessa brister och ta fram solida teorier, bevisade principer och goda seder.

Just nu utvecklar de grunden. Den består av ett antal kärnelement och ett modelleringsspråk som ska hjälpa utvecklare att beskriva det väsentliga i deras nuvarande och framtida ”practices” och metoder.

– Det handlar inte om nya utvecklingsmetoder. Vi skapar grunderna och ett nytt sätt att tänka, säger Mira Kajko-Mattsson, docent på KTH ICT-skolan i Kista som deltagit i Semat sedan starten.

Det var Ivar Jacobson – känd för arbete inom modellering och processer – som tog inativet till projektet år 2009. Det har idag samlat tre dussin medlemmar – kända namn från forskning och mjukvaruuindustri.

På fredag samlas de till sin fjärde kongress vid KTH i Kista.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)