JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Acreo: kommuner tjänar på fiberinvesteringar
En investering i fiber lönar sig samhällsekonomiskt efter 3,5 år. Det hävdar i forskningsinstitutet Acreo i en undersökning som genomförts på uppdrag av regeringen. Särskilt lönsam är tekniken för offentlig sektor.
Sänkta kommunikationskostnader för kommuner och ökad sysselsättning. Det är två av effekterna av investeringar i fiberteknik för bredbandstjänster, enligt Acreo.

–Detta behöver förtydligas för att stimulera lokala initiativ hos kommuner, som alltför ofta inte känner till vilka effekter fibernätet medför,  säger Crister Mattsson, Senior rådgivare på Acreo.

Rapporten har tagits fram under hösten på beställning av regeringens Bredbandsforum.

Analysen bygger på forskningsresultat från Acreo, på data från SCB och PTS och på enkäter och djupintervjuer som Acreo gjort med bland annat kommuner, landsting, operatörer och nätägare.

En mer omfattande studie skulle visa ännu större vinster, tror Acreo.

– Dels analyserar vi en kort tidsperiod, 5 år, och resultatet indikerar att vinsterna av investeringen ökar med tiden. Dels finns ytterligare ett antal faktorer som bör inkluderas i analysen, men som först måste kvantifieras på ett mer robust sätt, säger Marco Forzati, Senior forskare på Acreo.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)