JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 4 juli 2020 VECKA 27

Intel mobile phoneTill slut: mobiler på Intel Atom

Du har hört det förut, men den här gången är det på riktigt: Motorola och Lenovo släpper Intelmobiler i år. Elektroniktidningen berättar allt om den plattform från Intel som till slut gav företaget en plats i mobiltelefonerna.
Efter några år av icke infriade utfästelser, har Intel till slut lyckats övertyga mobiltillverkare att bygga något mer än prototyper av telefoner som använder Intel Atom som processor för användarprogram. Annonseringarna kom på konsumentmässan CES i Las Vegas i går.

Lenovomobiler på Atom ska släppas under andra kvartalet och Motorolamobiler under andra halvåret. Båda använder Android som operativsystem. Intel och Motorola Mobility annonserar ett ”flerårigt strategiskt samarbete”.

Lenovos mobil är en 4,5-tummare som ska säljas i Kina. Den stöder 21Mbps HSPA+ och den nya standarden Widi (WirelessHD) för trådlös video.

Intel hävdar att företaget ordnat det så att Androidmobiler på Intel Atom kommer att kunna köra 90 procent av de användarprogram som är kompilerade för Androidmobiler baserade på Armprocessorer – den processorarkitektur som dagens smarttelefoner använder. Det betyder att de som köper Intelmobiler får en välfylld appbutik redan från början.

Företaget säger sig också ha trimmat Android att köra effektivare på Atom. Och så har tredjepartsutvecklare fått en chans att optimera sina program för plattformen.

Också surfplattor från Lenovo och Motorola Mobility (som snart är Googles egendom) kommer att köras på Atom. Lenovo visar i Las Vegas upp en tiotumsmodell kallad IdeaPad K2110 som kör Android 4.0.

Intel har kämpat länge för att lyckas producera en x86-processor med en för mobiltelefonbruk rimlig strömförbrukning. Processorfamiljen Intel Atom lanserades senvintern 2008. Sommaren 2010 hävdade Intel att genombrottet skulle komma i dåvarande Atomversionen Moorestown och företaget visade upp referensmobiler. Så blev det inte.

De vassaste Armkärnorna i mobiler idag och i morgon är dubbel- eller fyrkärnor. Mot dessa ställer Intel nu en enkelkärna och hävdar att den kan tävla med dessa i både prestanda och strömförbrukning.

Processorn i de första Intelmobilerna är en Atom Z2460 på 1,6 GHz.

Medfield Komponenterna i Medfield.
Klicka för större bild.
Z2460 (eller Penwell) är en systemkrets som tillverkas i 32 nm. CPU:n i processorn är en enkelkärna som heter Saltwell. GPU-kärnan heter SGX540, går i 400 MHz och levereras av brittiska Imagination.

Enligt Intel har Penwell en maximal förbrukning på 800 mW. I 100 MHz – som den kan klockas ner till – drar den 50 mW. Och i viloläge upp till 18 mW. 

Hela plattformen heter Medfield och inkluderar en egen modemkrets (från Infineonköpet), en radiokrets från Texas Instruments och en strömkrets. Hur mycket Medfieldplattformen totalt drar hittar Elektroniktidningen inga uppgifter om. 

Intel säger – precis som företaget sagt vid tidigare försök att introducera Atommobiler – att Medfield har bättre prestanda vid samma strömförbrukning som Armbaserade smarttelefoner. Medfield ska enligt Intel kunna ge femton dagars standbytid, åtta timmars videotittande (720p) eller sju timmars taltid.

Analytiker gissar att priset på Medfield kommer att hamna på 17 eller 18 dollar.

Efterföljaren heter Silvermont och ska tillverkas i 22 nm år 2013. År 2014 ska Airmont tillverkas i 14 nm.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)