JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Så ska Intel få in Atom i mobiler

Intel anser sig nu ha bevisat att Moorestown faktiskt kan fungera som plattform för smartmobiler. Företaget visar upp en referensmobil med prestanda i klass med en pc och batteritider i klass med konkurrenternas smartmobiler.
Mobilplattformen Moorestown är Intels första seriösa försök att etablera sin processorserie Atom i smartmobiler.

Den viktiga faktorn är batteritid och Intel visar upp en referenskonstruktion som klarar tio dagars standbytid, åtta respektive fem timmars taltid under GSM respektive WCDMA, fem timmars surftid, 4,5 timmar videouppspelning och 50 timmar musikspelning.

Skärmen är en 3,8 tums 854 x 480 pixlars multipekskärm, och konstruktionen med batteri och allt väger 155 gram.

Om siffrorna stämmer går det inte att förneka att Moorestown är en kvalificerad mobilplattform.

Enligt Intel har Moorestown dessutom en prestanda som Arm inte kommer i närheten av. I referenskonstruktionen — som kallas Aava Virta och är framtagen av Intels nyköpta bolag Wind River — lyckas Intel videokonferera i ett fönster samtidigt som ett annat fönster spelar en film och ett tredje kör ett 3d-prestandatest för grafik. Utan att någon av bilderna hackar.

Intel marknadsför Moorestown som en pc i mobilformat. Eftersom den använder en x86-kärna kan den köra vanliga pc-program. Men till skillnad från en normal pc kan den stå påslagen i tio dagar och vakna på 3 millisekunder när du får ett mejl eller telefonsamtal.

Förr i tiden brukade intel jämföra sig mot AMD. När Intel gav ny information till medierna om Moorestown i London igår, var det istället jämförelser med Arm som gällde. Bakgrunden är kriget mellan Arm och Intel — de två företagen attackerar varandras nischer i och med att Arm närmar sig x86-prestanda samtidigt som x86 närmar sig Arm i batteritid. Nyligen meddelade Arm att vi innan årets slut kommer att få se Arm i serverprocessorer.

Intels plan för Atom i smartmobiler är ingen nyhet i sig — beteckningen ”Moorestown” har pumpats ut av Intels pr-byråer sedan åtminstone år 2007. Under ett pressmöte i London i går släppte Intel nya detaljer.

Moorestown är inte en krets

En mobil byggd på Intels plattform Moorestown består av minst sex kretsar.

Systemkretsen Intel Atom Z6xx (Lincroft) är tillverkad i Hi-k 45 nm LP och innehåller bland annat cpu, acceleratorblock för 3d och video, samt skärm- och minnesstyrning.

Hjälpkretsen Intel MP20 (Langwell) är tillverkad i 65 nm LP och innehåller bild-, ljud-, och kryptoacceleratorer, flashdisk- och IO-gränssnitt.  

Langwell och Lincroft är de två systemkretsar som Intel själv tillverkar. Dessa två utgör tillsammans det som kallas Moorestown. Ambitionen är att integrera dem till en enda krets i efterföljaren till Moorestown, som kallas Medfield.

Men det behövs fler kretsar för att bygga en mobiltelefon.

Intel har specificerat en blandsignalkrets kallad Briertown som tillverkas av Freescale, NEC och Maxim och hanterar bland annat batteriladdning, DAC och ljud in och ut. Pekskärmar och sensorer kopplas till Briertown som dessutom matar Lincroft och Langwell med spänningar och därmed är djupt  involverad i Moorestowns energispartekniker.

För det fjärde behövs ett flashminne.

Och till slut behövs det idag minst två radiokretsar för att hantera rf-signaleringen med WCDMA, GSM, Wimax, Wifi, Bluetooth, GPS och så vidare. Här hänvisar Intel bland annat till kretsar från Qualcomm och ST Ericsson.
 
Moorestown är en mobilplattform optimerad för smartmobiler och handburna enheter. Den tävlar med andra ord mot Armplattformar kring exempelvis Texas Instruments Omap och Qualcomms Snapdragon.

— Vad gäller strömförbrukning är vi kvalificerade, och vad gäller prestanda så leder vi, sade Intels marknadschef Rod O'Shea under presentationen.

Intel säger att en Moorestown i utklassar tre namngivna Arm-cpu:er:  Arm Cortex A8, Scorpion (Qualcomms motsvarighet till Arm Cortex A8 i företagets processor Snapdragon), och en dubbelkärnig Arm Cortex A9. I jämförelsen är Moorestown klockad i 1,5 GHz och övriga i upp till 1 GHz — vilket ser orättvist ut, men logiken är att processorerna faktiskt använder dessa frekvenser.

Grunden för prestanda i Moorestown vad gäller video, ljud och grafik har inget med den högre klockfrekvensen att göra, utan beror på att den innehåller samma typ av acceleratorkärnor som Armkonkurrenterna använder — grafikkärnan är exempelvis en variant av den populära PowerVR från Imagination.

De långa batteritiderna för prat, musik och video beror också på acceleratorblocken. Men en viktig förutsättning är också att Intel lyckats bra med att stänga av cpu:n och andra delar av chipet som inte används när datorn exempelvis används som mp3-spelare.

Standbytiden på tio dagar i Aava Virta bygger på ett sparläge kallat S0i3. Det drar bara 100 µW trots att kretsen kan gå upp till full fart på bara 3 ms — när exempelvis telefonen ringer. Denna standbyeffekt är en femtiondel av första generationens Atom.

Den råa prestandan i processorns cpu — som bland annat gör att den vinner prestandatest för exekvering av webbskriptspråket Javascript — har flera skäl. Ett är det som Intel kallar burst mode — att processorn under mycket korta perioder kan gå upp i högre prestanda än vad den värmemässigt skulle klara av under längre tid. En annan förklaring ligger i transistorerna — konstruktionen kan mixa fritt mellan två typer av transistorer — en strömsnål och en snabb — allt efter vad den lokala funktionen kräver.

Intel säger sig i Moorestown ha väl förvaltat sin grundläggande konkurrensfördel — att vara bakåtkompatibel med x86. I en demonstration på Aava Virta körs spelet Quake i 100 bilder per sekund. Programmet som körs är ingen specialoptimerad, omkompilerad version för Moorestown, utan en ren binärfil som lyfts över från en pc.

Inom Emeaområdet – Europa, Mellanöstern och Afrika – säger sig Intel just nu jobba med 700 olika konstruktioner som använder Moorestown. Innan året slut kommer produkter med Moorestown att finnas i butikshyllorna.

Samtidigt kunde Intel i presentationen i går inte visa upp en enda mobiltillverkare som skulle använda Moorestown. Tidigare har LG Electronics utvecklat en sådan, men enligt ett rykte har det projektet avbrutits.

Anandtech har skrivit en lång inträngande analys och historik om Atom och Moorestown.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)