JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 3 juni 2020 VECKA 23
Det svenska kompetenscentrumet Safer ska undersöka om risken för olyckor ökar om en bilförare exempelvis använder mobiltelefonen. Uppdraget kommer från det amerikanska forskningsprogrammet Strategic Highway Research Program, SHRP 2.
Bilsäkerhetscentret Safer vid Chalmers i Göteborg ska undersöka hur ouppmärksamhet i trafiken hänger ihop med risken att råka ut för en kollision där en bil kör in i ett framförvarande fordon, en så kallad upphinnandeolycka.

Just nu rullar över 3 000 bilar som kontinuerligt samlar in data och video om hur förarna beter sig på amerikanska vägar. Svenska Safers uppgift blir att analysera informationen.

– Det är unikt att ett svenskt forskarlag får tillgång till sådana exklusiva data. Genom dem får vi tillgång till information om vad som föregår en krock, incident eller så kallad nära-krock. Vi kommer att få fram vilka riskfyllda beteenden som orsakar olyckor vid distraktion, säger Trent Victor på Volvo, som är forskningsledare inom förarbeteende inom Safer.

– Resultaten kommer att påverka hur man utformar tekniken i bilar, inklusive mobiltelefoner, och hur aktiva säkerhetssystem bör utformas, tillägger han.

Amerikanska SHRP2 är den största studie om förarbeteende som någonsin genomförts. I Safers uppdrag ingår exempelvis att förstå hur bilföraren bör använda mobiltelefonen eller byta radiokanal. Vissa handgrepp är farligare än andra.

– Fokus i studien ligger alltså på hur aktiviteten utförs och inte vad som utförs. Exempelvis kan man byta radiokanal på ett mer eller mindre riskfyllt sätt, säger Trent Victor.

I projektet deltar Chalmers, VTI, AB Volvo och Volvo Personvagnar. Projektet är på totalt tre år, men hittills har enbart första fasen, motsvarande ett år, beviljats.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)