JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Målarfärgen som skapar solenergi

Målarfärgen som skapar solenergi

En dag kan det räcka med att måla huset för att addera solenergi. Det är forskare på amerikanska University of Notre Dame i Indiana som visat att principen med solenergifärg – alltså färg som kan alstra energi likt vanliga solceller – fungerar. Verkningsgraden är dock ännu väldigt låg.
Genombrottet kom när forskarna vid University of Notre Dame hittade ett sätt att addera nanopartiklar, kallade kvantprickar till en pasta som är bredbar.  Pastan är en blandning av nanopartiklar av titandioxid, ett lager kadmiumsvavelväte alternativt kadmium samt en suspension av vatten och alkohol.

För att skapa en energiproducerande cell i labbet målades pastan först på ett genomskinligt ledande material för att därefter glödgas fast med en värmepistol. Den målade ytan, som är en elektrod, förbands sedan till en grafenelektrod med hjälp av en elektrolyt. När forskarna sedan belyste det nya materialet med artificiellt ljus skapades energi.

Än så länge ger metoden väldigt låg verkningsgrad, bara cirka en procent. Det kan jämföras med konventionella solceller som vanligtvis har en verkningsgrad på 10 till 15 procent. På längre sikt tror dock forskarna att solenergifärg kan bli något alla använder för att enkelt och billigt addera energi till sitt hem.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)