JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Transistor i ensam atom i skalbar teknik

Transistor i ensam atom i skalbar teknik

Transistor i atom
Atomen som utgör transistorn är exakt placerad, till skillnad från tidigare enatomstransistorer som haft en spridning  på tio nanometer. Den är också byggd i kisel. Det är australiska forskare som lyckats med bedriften.
Atomen är exakt positionerad i ett rutmönster av andra atomer. Därmed har transistorn en väldefinerad funktion – som forskarna nöjt kunnat konstatera också exakt matchar de teoretiska förutsägelserna.

Michelle Simmons, UNSW
Michelle Simmons
– Separationen mellan atomerna är en kritisk faktor. Det krävs atomär precision också för att kunna leda in elektroder till de enskilda atomerna, säger professor Michelle Simmons, forskningsgruppens ledare på universitetet i New South Wales (UNSW).

Transistorn är en fosforatom inbäddad i kisel.

– Tekniken är skalbar och tillåter dig att placera ut massor av individuella atomer, på sikt en fullskalig dator.

År 2020 kommer transistorer vara nere på en atoms storlek, om Moores lag fortsätter att hålla.

– Så vi ligger ungefär tio år före branschen. Och tillverkarna kan därmed redan nu skaffa sig värdefulla insikter i hur kretsarna kommer att bete sig när de är framme vi gränsen på en atom, säger Michelle Simmons.

Projektet startade för tio år sedan.

För att positionera atomen används ett sveptunnelmikroskop.

Resultatet publiceras i tidningen Nature Nanotechnology. Samma forskarlag har tidigare lyckats bygga ledningar med ett tvärsnitt på 1 x 4 atomer i kisel.

– Vårt nästa steg är att bygga kretsar som består av flera enskilda atomer, med siktet inställt på att utveckla logiska grindar, säger säger Michelle Simmons till Elektroniktidningen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)