JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Forskare på KTH har visat att automatisk felsökning med hjälp av sensorer som kommunicerar över 4G-näten kan korta elavbrotten och samtidigt minsta driftskostnaderna för el- och nätbolag.
– Självklart kan det självlagande elnätet inte avlägsna nedfallna träd över elledningar, men tekniken kan lokalisera problemet och styra om elen så att strömlösa abonnenter får tillbaka sin el så snabbt som möjligt, säger Lars Nordström i ett pressmeddelande.

Han är professor på KTH och delaktig i forskningsföretaget Innoenergy som leds av KTH och där arbetet runt smarta elnät bedrivs.

– Med hjälp av 4G kommer elnätet att bli självlagande. När elen går, eller när det blir kortslutning i ett ställverk eller elnätstation, kommer information om detta att både skickas och analyseras automatiskt. Sedan korrigeras elavbrottet genom att elförsörjningen leds om via andra, fungerande delar av elnätet, säger Lars Nordström.

Kostnaderna för el- och nätbolag sjunker också när felsökningen sker automatiskt. En pådrivande faktor är också de straffavgifter som införts på elavbrott som är längre än 24 timmar.

– Vi laborerar vidare med detta i flera projekt, både på Gotland och i Uppsala. Så en situation där tekniken kommer att användas i våra elnät ligger inte långt bort, säger Lars Nordström i pressmeddelandet.

Forskningen har skett i form av ett samarbete mellan KTH, Innoenergy och Ericsson. En så kallad demonstrator som visar tekniken har tagits fram och testats i ett labb på KTH.

– Vi har gjort ett antal simuleringar och funnit att tekniken fungerar, säger Lars Nordström.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)