JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Peka utan att peta
Magic TouchAmerikanska Cypress Semiconductor blåser liv i en funktion i webbläsaren som alla trodde pektelefonerna var på väg att döda – möjligheten att sväva med musen över en länk utan att klicka på den. Funktionen finns nu i Sonys smarttelefon Xperia Sola.
Xperia Solas pekskärm använder en sensorteknik från Cypress kallad Truetouch för att implementera vad Sony i sin tur kallar Floating Touch och som innebär att skärmen känner av fingerspetsen på ett litet avstånd från skärmen.

Floating Touch används i sin tur för att implementera vad Sony kallar "magic web browsing" vilket för webbutvecklare går under det lite mindre magiska namnet ”mouseover” eller ”hover” – att pekaren svävar över en bild eller länk utan att användaren klickar.

Sony Xperia Sola
Sony Experia Sola
Hover används bland annat för att byta utseende på pekaren, för att byta utseende på det som pekas på, eller för att öppna upp ett litet informationsfönster. Användaren får också lättare att se var på skärmen ett klick kommer att hamna.

Hover har hittills inte fungerat i smarttelefoner eftersom pek och klick har varit samma sak. Enligt Cypress är Xperia sola den första mobiltelefon som tillåter navigering via hover.

Cypress framhäver att pekskärmen därmed fungerar lite mer som en klassiskt muspekare och att funktionen gör det lättare att navigera i en liten text på en liten pekskärm. Funktionen gör det också lättare att använda pekskärmen med handskar på händerna.

Cypress avslöjar inte hur den patentsökta tekniken fungerar, annat än Truetouch dynamiskt kan växla mellan att mäta dels kapacitans mellan två laddningsbärare och dels egenkapacitans.

Sony har inte annonserat planer på att lansera Xperia Sola i Sverige.

Också Svenska Neonodes optiska pekteknik klarar att detektera närhet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)